Restaurant

Som bryggerimester i Ringnes, er Olaug Flakne ansvarlig for 50 prosent av alt ølet som drikkes i Norge.

Alkoholfritt juleøl på salgstoppen

Aldri har det vært flere juleøl å velge mellom. Nå har et alkoholfritt øl klatret høyt på listen over folks favoritter. En av Norges fremste ølbryggere forklarer hemmeligheten bak.

Publisert Sist oppdatert

Juleøl er forbundet med mye smak og også en god del alkohol. Men i år ligger et alkoholfritt juleøl veldig høyt på bestselgerlisten til Norges største bryggeri. Munkholm Juleøl har klatret helt opp på tredjeplass av alle de 13 juleølene som Ringnes selger, kun slått av Ringnes Juleøl og Tuborg Juleøl. Siden Munkholm Juleøl først så dagens lys i 2003, har Ringnes mer enn tredoblet salget.

Vi drikker nå 1,65 millioner bokser med Munkholm Juleøl hvert år – eller rundt 550.000 liter. Dette er en del av en voksende trend, der stadig flere velger alkoholfrie alternativer, men bryggerimester i Ringnes, Olaug Flakne, tror også mye av grunnen til juleølets suksess er at det virkelig lever opp til det nordmenn forventer seg av et godt juleøl.

Flakne kan kalles en legende i norsk ølbransje. Hun har vært dommer i World Beer Cup i USA tre ganger, og som bryggerimester i Ringnes står hun ansvarlig for 50 prosent av alt ølet som drikkes i Norge.

– Vi vil at det skal ha en rødbrun farge, et røstet preg og litt karamellsødme som minner om knekk, vørterkake, sjokolade og nybakt grovbrød forklarer Flakne. Og det gjelder like mye for Munkholm Juleøl som de andre.

Alt dette har hun og hennes team av bryggere skapt ved å bruke mange av de samme ingrediensene som finnes i Ringnes sine «vanlige» juleøl – som for eksempel flere ulike typer mørkere malt. Munkholm juleøl – som alle andre typer Munkholm – er dessuten brygget på samme måte som alkoholholdige øl, men gjæringsprosessen stoppes før alkoholprosenten overstiger 0,6 prosent. Da bevares både den gode ølsmaken og du får fargen og skummet du forventer fra et skikkelig godt øl.

Munkholm Juleøl egner seg til tradisjonell norsk julemat, som ribbe, pinnekjøtt, kalkun, torsk og lutefisk, og dessuten vil det passe godt til lette oster, julekaker og riskrem, mener Olaug Flakne. Bitterheten fra humlen og fra brent malt, gir ølet struktur og er viktig for å rense munnen for fett. For alkoholfritt øl gjelder de samme reglene som for andre øl når det gjelder hvilke retter de passer til.

Powered by Labrador CMS