Restaurant

All mat ble utnyttet på Nores-dagen

Etter inspirasjon fra Matvetts modell for bærekraftige matmesser, satte Nores høye mål for at minst mulig mat skulle gå til spille etter deres mat og drikke-messe i Grieghallen i Bergen denne uken.

Publisert Sist oppdatert

Nores er blant de første som setter bærekraft og matsvinn på agendaen på en slik messe og med tydelig involvering av mat- og drikkeutstillere fra tidlig planleggingsfase.

Noresdagen er et årlig arrangement for medlemmer og leverandører i Nores. Det er tre år siden messen ble arrangert sist og årets program inneholdt både inspirerende foredrag, stor leverandørmesse og en festmiddag, hvor et viktig nytt fokusområde var KuttMatsvinn. Viktige samarbeidspartnere var Matvett, Matsentralen og BIR Bedrift.

– Leverandørene hadde med fantastisk mye god mat til Noresdagen, som de skulle få presentere slik de ønsket for våre medlemmer. Vi har tidligere sett at det er mye mat som blir til overs etter en messe, derfor var det viktig for oss at vi hadde et mottaksapparat med Matsentralen i spissen, som bidro til at minst mulig av maten gikk til spille, sier markedsansvarlig i Nores, Inger M. Voie

Gode resultater

Av all overskuddsmat gikk hele 95 % til donasjon via Matsentralen i Bergen, resterende gikk til BIR og senere til biogass. Det var mest frukt og grønt og kjølevarer som ble omfordelt. Det viser at det er mye fullverdig mat som tidligere har blitt kastet, men som nå gikk til å dekke behovet for matutdeling til stadig flere vanskeligstilte.

– Vi er veldig fornøyde med Nores-dagen, som hadde lagt godt tilrette for donasjoner og spesielt den hyggelige påminnelsen som gikk ut til alle leverandørene rett før nedriggingen begynte var en positiv dytt. Vi reddet 688 kilo mat og det meste var omfordelt dagen etter messen, sier daglig leder hos Matsentralen Bergen, Monica Fuhr.

For å sikre riktig beregning av smaksprøver til messen, ble det sendt ut informasjon om antall påmeldte underveis til utstillerne. Under messen ble det plassert ut både kjølebiler og kjøleskap til best mulig oppbevaring av maten før den skulle deles ut.

– Mye var tilrettelagt for at vi skulle ta best mulig vare på maten som vi hadde med oss på messen. Utplassering av kjøleskap til ferdige brett med smaksprøver, gjorde at vi ga bort smaksprøvene til Matsentralen i stedet for å kaste dem, sier Birger Frimo hos Nortura Proff.

Takket være en nøye planlagt mottaksstasjon, som ble bemannet av Matsentralen og BIR, fikk vi for første gang nøyaktig oversikt over hvor mange kilo som ble donert, i tillegg til kunnskap om fordeling per varegrupper.

Ressurspyramiden som styringsverktøy

Nøkkelen til suksess på messen var å benytte Matvetts ressurspyramide til å identifisere best mulig utnyttelse av maten, med hensyn til sosiale, økonomiske og miljømessige aspekter.

– Det er helt fantastisk at vi klarte å redde så mye spisbar mat fra å bli kastet, sier Anne-Grete Haugen, daglig leder i Matvett. I mange år har vi jobbet iherdig for å hjelpe mat- og serveringsbransjen med å bidra til målet om halvering av matsvinnet innen 2030. Vår visjon er at alle matmesser skal være slik og vi vil bruke erfaringene vi har gjort oss under Nores-dagen i Bergen, til å inspirere flere messearrangører til å bruke erfaringene for at ingen mat skal gå til spille, sier hun.

Powered by Labrador CMS