Nordisk Michelin-stjernedryss 4.juli i Stavanger

Publisert: 1. juli 2022 kl 13.12
Oppdatert: 1. juli 2022 kl 13.12

­Idag er det totalt 208 restauranter omtalt i den nordiske guiden, med 27 stjernerestauranter i Danmark, 19 stjernerestauranter i Sverige, 11 stjernerestauranter i Norge, 7 stjernerestauranter i Finland og én stjernerestaurant på Island. Årets utdeling finner sted i Stavanger. Gwendal Poullennec, Michelin-guidens internasjonale direktør, vil presentere de nye nordiske stjernerestaurantene fra Stavanger Konserthus kl. 18.

Anders Husa og Kaitlin Orr er blant Skandinavis største matbloggere. De lever av å reise verden rundt og spise på restauranter. Hver uke deler de sine beste tips på E24.no. Her er noen av deres tips for årets utdeling:

De siste årene har vi hatt for tradisjon å forsøke å spå hvem som får stjerner i den nordiske guiden. Nytt i år er imidlertid at Michelin selv, i forkant av den offisielle utdelingen, har avslørt en hel del om hvilke nye restauranter som blir å finne i årets utgave.

I en serie artikler på nettstedet deres har de nemlig publisert såkalte «live additions». Vi vet derfor allerede nå at følgende restauranter er inkludert i 2022-guiden (dog vet vi ikke hvilke utmerkelser de får): Norge: Avalon, Boen Gård, Code, Hyde, Jossa Mat & Drikke, Moon, Sabi Enso, Villa Heftye og Xef. Det er sannsynligvis også flere nyheter som Michelin-guiden ikke har avslørt.

Hvem tror vi får stjerner i år?

De siste årene har vi spådd at À L'aise og Rest i Oslo skulle få hver sin stjerne, men Michelin-guiden har dessverre hatt andre planer. Vi mener fortsatt disse to fortjener det, men har nærmest gitt opp å håpe at Michelin-inspektørene er enige.

Schlägergården er en annen potensiell kandidat i hovedstaden.

Saken fortsetter under annonsen

Som nevnt over er Avalon inkludert i årets guide, noe som ikke er overraskende da den drives av Mikael Svensson fra Michelin-restauranten Kontrast.

En annen potensiell fremtidig stjernekandidat er Mon Oncle, den nye franske restauranten fra Esben Holmboe Bang (som driver Maaemo med tre Michelin-stjerner). Men med tanke på at dette stedet kun har vært åpent i to måneder, er det usannsynlig at inspektørene har hatt tid til å vurdere det ordentlig, spesielt siden stabilitet over tid er et viktig kriterium i guiden.

Utenfor Oslo tror vi Kvitnes Gård i Vesterålen er på vei mot en stjerne – selv om det fortsatt kan være litt for tidlig.

En annen perle i nord er Lofoten Food Studio i Ballstad, hvor Roy Magne Berglund har bygd om garasjen sin til restaurant og styrer skuta som et one-man-show, skriver Anders Husa og Kaitlin Orr i E24.