Restaurant

Bartender Macah tapper en halvliter øl i nabolagspuben Tiffany´s på Bjølsen i Oslo siste kveld før skjenkestopp blir innført over hele landet natt til onsdag 15. desember.

Norge er alene i Europa om å innføre skjenkestopp

Publisert Sist oppdatert

Norge har valgt en uforståelig linje, mener NHO reiseliv. Full skjenkestopp fører naturligvis til at mange serveringssteder må stenge ned.

Norge har valgt en uforståelig linje med en nasjonal skjenkestopp. I et land som har en høy grad av vaksinerte, så mener vi det er et lite forholdsmessig tiltak, sier kommunikasjonssjef Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

Flere land opplever nå en økning i smitten, men det er stor forskjell på hvordan dette håndteres, som for eksempel servering. Norge har lagt seg på et tiltaksnivå som er blant de strengeste i Europa. I dannmark stopper skjenkingen klokken 22, mens i nabolandet Sverige kan du få servert alkohol til samme tid som før. I England er det åpent som vanlig.

Forbudet er tema i kveldens «Debatten».

– Jeg har stor forståelse for at det er vanskelige avgjørelser for regjeringen, men nedstengningen av vår bransje fremstår som en «enkel» løsning. Regjeringen gjør denne bransjen til syndebukker. Jeg savner mer vilje fra regjeringen for å finne løsninger slik at vi kan holde åpent med gode smitteverntiltak, slik andre land får til, sier Morten Malmo, regionsjef i Rekom.

Selskapet driver utesteder i Norge, Sverige, Dannmark og Storbrittania

Med serveringssteder i flere andre land får selskapet oppleve store forskjeller i skjenkereglene.

– Det er bra for kolleger i Storbritannia. De har en dialog med myndighetene som gjør at de kan holde åpent med tiltak. Da undrer jeg på hvorfor det ikke er sånn i Norge, sier Malmo.

Flere Europeiske land reduserte i dag tider for alkoholservering eller bruk av Coronapass. Nederland stengte ned før jul. Der kan ikke barer og restauranter holde åpent. De er noe annet enn skjenkestopp påpeker Habberstad.

– Når man sier det er lovlig med drift, men fratar mulighet til å skjenke alkohol, blir det en umulig kombinasjon.

Både MDG, Venstre, og Fremskrittspartiet krever at skjenkestoppen stanses. Også SV ber regjeringen gjøre en revurdering. Høyre vil derimot ikke være med på å overstyre regjeringen.

– Det her rammer mange. Det er et inngripende tiltak, sier Kjerkol, som avviser at det vil bli gjort noen ny vurdering før 14. januar.

NHO Reiseliv og Morten Malmo i Rekom frykter bransjen innen 14 januar kan ha mistet viktig personale og kompetanse.

Det er nå tredje gangen vi har permittert. Det er ikke unaturlig at andre søker seg jobb andre steder da, avslutter Malmo.

Powered by Labrador CMS