Annonse
Næringsminister Jan Christian Vestre holder pressekonferanse om økonomiske tiltak knyttet til koronasituasjonen Foto: Torstein Bøe / NTB

Utelivsbransjen etterlyser bedre og tydeligere kommunikasjon fra regjeringen

Regjeringen har varslet endringer i Coronatiltakene førstkommende fredag. Det er stor spenning knyttet til om hvorvidt regjeringen vil oppheve den nasjonale skjenkestoppen. Enten helt eller delvis.

Mange er frustrerte og uttryker frustrasjon. Daglig leder i Flott gjort, Eyvind Brox og utelivseier, Paal Mangerud, mener de nå trenger langsiktig planlegging og større forutsigbarhet.

På spørsmål fra dagsavisen om hvilke forventninger han har til det regjeringen legger frem på fredag svarer Brox:

-Forventninger? De er det så som så med. Vi synes kommunikasjonen med regjeringen har vært veldig vinglete og uforutsigbar. Det er jo helt uholdbart at vi ikke vet om vi kan åpne igjen til helgen eller ikke

Selskapet Flott gjort, som driver flere utesteder i Oslo, befinner seg i en fase der de skal starte 15 nye utesteder i løpet av de 2 neste årene.

-Men både nye og gamle aktører må investere i framtida, i kompetanse og ansatte for at hele bransjen skal kunne løfte seg etter dette. Derfor har vi etterlyst forutsigbarhet hele veien, og det er det som mangler. At vi sitter og tolker signaler gjennom media og lurer på hva som skjer nå, det synes jeg ærlig talt er helt useriøst, sier Brox.

Næringsminister Jan Christian Vestre (AP) møtte partene i bransjen på tirsdag for å snakke om støtteordninger videre. Til dagsavisen i forrige uke sa Vestre at skjenkestoppen er «veldig brutal» etter møte med bransjen.

Vi har vært p r a g m a t i s k e hele tida og sagt at vi er villige til å justere ordningene. Vi legger ingen politisk prestisje i at det vi har lagt fram skal vedtas akkurat sånn hvis vi får gode innspill underveis, sa Vestre.

Brox etterlyser bedre kommunikasjon og planer for hvordan pandemien skal håndteres i et langsiktig perspektiv, spesielt dersom det kommer tilbakeslag.

Hva skjer hvis det kommer en ny virusvariant. Hvordan skal vi håndtere det? Hvilke støtteordninger finnes da, spør Brox.

Han påpeker videre at det er uholdbart å late som det kommer som et sjokk hver gang smitten stiger. Vi kan ikke hive oss rundt på noen få dagers varsel hver gang dette skjer. Vi må ha forutsigbarhet og langsiktige planer, sier han.

Også Pål Mangerud, deleier og daglig leder på flere utesteder, er oppgitt. – Ja, det er klart jeg er oppgitt. Vi er slitne, enkelt og greit, sier han til dagsavisen.

Han forklarer at skatter og avgifter forfaller, men at de ikke har fått noe finansiell støtte enda. -En umulig situasjon å forholde seg til sier han. Han har heller ikke store forventninger til gjenåpning.

– Nei, jeg vet snart ikke lenger. Det er så mye fram og tilbake at det er helt håpløst å henge med. Hvis jeg skal ønske meg noe så er det at de sier klart hvilke rammer vi kan få lov til å leve under, og at de kan bli varige en god stund fremover, sier Mangerud.

 – Vi kan ikke late som om pandemien brøt ut i går Det er lite folk ute på gatene i Oslo. Her fra Universitetsgata en fredags kveld. Utelivsbransjen etterlyser bedre kommunikasjon og forutsigbarhet om de skal overleve pandemien. Etterlyser nye tanker for utelivet leve under, og at de kan bli varige en god stund framover, sier Paal Mangerud.

Mangerud er verken imponert over den forrige regjeringen feller denne. På en måte er det verre, fordi krisen har vart så lenge.

-At Solberg-regjeringen svømte litt rundt i de første månedene, det skjønte jo alle, men nå burde man skjønt og tatt lærdom av hvordan ting fungerer. Så at det ikke fungerer nå må enten skyldes villet politikk eller så er det dårlig politisk håndverk, sier Paal Mangerud.

Han er helt enig med Brox i at forutsigbarheten mangler.

– Vi har etterspurt mer forutsigbarhet i to år, men det vi er blitt møtt med er at vi må stenge ned på en dags varsel, og så får vi lov å åpne igjen på noen få dagers varsel. Nå forventer jeg faktisk at dersom vi får åpne igjen og de ser at vi må stenge igjen om to måneder, så har de helt konkrete regler og støtteordninger på plass for utelivsbransjen som vi kan holde oss til, avslutter han.

 

Annonse
Annonse
Annonse