Synspunkt

Bedrifter som har livets rett under normale forhold, må gis muligheter for å overleve

De siste 15 månedene har vært som en berg- og dalbane, mellom optimisme og pessimisme, når det gjelder utviklingen av pandemien. På forsommeren var de fleste optimister, men så kom det plutselig tilbakeslag som gjorde at Trondheim, Kristiansand og noen andre kommuner, måtte stenge ned på nytt, med arrangementsforbud og full skjenkestopp.

Publisert Sist oppdatert

Nok en gang måtte dørene stenges og ansatte permitteres, starten på sommersesongen ble ødelagt for mange.

Selv om det meste tyder på at vi nå ser slutten på pandemien, kan det fortsatt komme lokale utbrudd, som resulterer i nedstengninger. Dessuten kan det ta lang tid før vi er tilbake til normale forhold, der turister og forretningsreisende kan reise fritt over landegrensene og arrangementer kan avholdes, både i regi av bedrifter og private. Det betyr at reiselivsbransjen fortsatt trenger myndighetenes støtte for å komme seg gjennom pandemien, på en måte som gjør at de som har livets rett under normale forhold, overlever.

Myndighetene må gi forutsigbarhet, blant annet må fristen for innbetaling av utsatte skatter og avgifter utvides ytterligere. I tillegg virker det urimelig at det offentlige opererer med en rentesats på 8 prosent, på toppen av de beløpene det gis utsettelse med å betale. Et så høyt nivå kan, i seg selv, medvirke til å sende bedrifter til skifteretten.

Mye tyder dessverre også på at det vil være behov for den offentlige kompensasjonsordningen i ytterligere en tid fremover. Det samme gjelder den lave MVA-satsen på 6%, som bør videreføres ut året, sammen med en redusert moms på servering. Folk bør stimuleres til å benytte spisestedene, slik at de kan ta inn ansatte og trygge driften fremover. Derfor er det ikke riktig å belaste servering med full moms på 25%, mens takeaway slipper unna med 15%.

Powered by Labrador CMS