Synspunkt

Delvis nedstengning – for å slippe kritikk i etterkant

Publisert Sist oppdatert

Et julebord på Aker Brygge, der et stort antall av deltagerne skal ha blitt smittet av den nye covidvirus-mutasjonen omicron, var den utløsende årsak til myndighetenes nye innskjerpelser i smittevernforskriftene.

Selv om det ikke er snakk om full nedstengning, slik det var i førjulstiden i fjor, påfører de nye reglene store problemer og omkostninger, særlig for serveringsbransjen og alle som jobber der. Innbookede og potensielle gjester skremmes også fra å holde julebord og andre arrangementer.

Noe av det politikere og helsemyndigheter er mest bekymret for er å få kritikk i etterkant, for at de ikke har tatt utfordringene alvorlig nok. Da er det bedre å slå til med kraftfulle tiltak raskt, for å være på den sikre siden. Det er det som skjer nå. Ingen vet foreløpig hvor alvorlig omicron-mutasjonen er.

Problemet er at omicron ikke er den første mutasjonen, og det blir sikkert heller ikke den siste. Alt tyder på at vi må leve med forskjellige utgaver av viruset i mange år fremover. Skal myndighetene da stenge ned samfunnet, helt eller delvis, for hver ny mutasjon som dukker opp?

Etter 20 måneder med smitteverntiltak har de fleste forstått at disse har enorme omkostninger, ikke kun økonomisk, men de griper inn i folks liv på alle måter. Mange betaler en høy pris, både mentalt og med tanke på generell livskvalitet, når de ikke kan jobbe som vanlig og i tillegg blir overøst med en flom av dystopiske nyheter på alle kanaler. Nå har kun politikere og smitteverneksperter noe de skal ha sagt når nedstengninger vurderes, fremover bør også eksperter som tenker mer på konsekvensene for samfunnet som helhet, involveres i beslutningsprosessen.

Powered by Labrador CMS