Synspunkt

Krisen er ikke over – det kan ikke støtteordningene være heller

Publisert Sist oppdatert

Den siste tiden har flere tatt til orde for å avslutte støtteordningene til næringslivet. Men krisen er ikke over, og det bør ikke støtteordningene være heller. Virke mener kompensasjonsordningen og lønnsstøtteordningen bør forlenges. I tillegg ber vi om en ny støtteordning for de som er aller hardest rammet.

Nå som samfunnet planlegger for gjenåpning, kan det være lett for politikerne å glemme at situasjonen for en rekke reiselivsbedrifter er tøffere enn noen gang.

Likviditeten er svak, krisekassa begynner å bli skrapa. Det er lite å gå på. Om kort tid venter regningen for utsatte skatter og avgifter, med skyhøye renter. Samtidig vet vi at mye tyder på at sommersesongen også i år blir kort for reiselivsbransjen, at det vil ta tid å få internasjonalt reiseliv og forretningsreiser opp og stå igjen. Derfor trengs det fortsatt støtte i tiden fremover. Gjenåpningen er ikke kommet langt nok til å avslutte støtteordningene.

Tvert imot ser vi at det er behov for nye ordninger for de som har vært særlig hardt rammet. Incomingbransjen er et slikt eksempel, men det gjelder også flere aktører. Mange av de som er avhengige av utenlandske turister har hatt et betydelig fall i omsetning. Et omsetningsfall på over 90 pst over tid er ikke uvanlig. Nå tar Virke til orde for en egen støtteordning for disse bedriftene, som dekker tap og merkostnader som følge av restriksjonene.

Gjenåpning og gjenreising av reiselivet vil være det viktigste å ha søkelys på fremover. I den sammenheng vil lønnsstøtteordningen spille en viktig rolle. Ordningen bidrar til at flere ansatte kan komme raskere tilbake fra permittering. Ordningen er forbedret siden i fjor, beløpet er økt til 25.000 per ansatt i måneden og en rekke snubletråder er fjernet. Men varigheten er for kort også her. Ved å avslutte den allerede 30. juni som planlagt, blir ordningen umulig å benytte for en rekke virksomheter. Virke jobber nå for å forlenge ordningen til september.

I en gjenåpningsfase vil reiselivet også kunne nyte godt av redusert reiselivsmoms. Derfor jobber vi også for at den reduserte momsen må holdes lav lengre – i det minste ut året.

I den tiden vi nå står i er det viktig at politikerne ikke ber oss velge mellom krisestøtte eller gjenåpningstiltak. Krisestøtten må finnes så lenge muligheten til å drive aktivitet er borte eller sterkt redusert. Gjenåpning må skje så fort det er mulig på en trygg og god måte. Det må gis forutsigbarhet og støtte som bidrar til aktivitet. Jeg ser frem til den dagen det ikke er behov for å be om støtteordninger til en reiselivsnæring som helst ønsker å klare seg selv. Til den dagen vi igjen kan reise, både i eget land og på tvers av grensene. Forhåpentligvis er vi der snart.

Powered by Labrador CMS