Annonse
Illustrasjonsbilde. Foto: Erik Johansen / NTB
Leder

Uforutsigbare, tilfeldige og forvirrende regler

World Travel and Tourism Council anslår at størrelsen på den internasjonale reiselivsindustrien ble halvert, fra 10,4% av verdens BNP i 2019, til 5,5% i 2020. Internasjonal turisme er nå redusert med 85% fra tiden før pandemien og for de 15% som reiser, er det mye stress involvert.

Reiser med fly betyr nå som regel lange køer og dokumentasjon på vaksiner eller tester. Man må selv holde seg oppdatert om hvilke regler som gjelder for reiser til og fra landet man besøker, ikke bare ved avreise, men under hele oppholdet, noe som gjør at det er umulig å slappe av.

I tillegg kommer forskjellige karanteneregler. Alt dette virker uforutsigbart, tilfeldig, og forvirrende. Resultatet er at reiser over landegrensene vil være utenfor rekkevidde for mange i lang tid. Målet er å redusere risikoen for import av virus, men virus spres innen landenes grenser også.

Mange land, blant annet Norge, har nå gjort det lettere å reise for de som er vaksinerte, men godtar ikke alle vaksinetyper og godtar heller ikke vaksinasjon foretatt i utlandet, for å slippe karantene. Dette er merkelig, siden vaksinene lages i utlandet, f.eks. USA og India, og er de samme overalt. Alle vaksiner godkjent av WHO bør likebehandles, de fleste må ta den vaksinen de blir tilbudt.

Før pandemien brøt ut, var det i demokratiske land, så godt som utenkelig å foreta en slik nedstengning som vi nå har vært gjennom. Det er viktig at politikerne oppfatter at innbyggernes rett til å reise fritt, hvor og når de vil, er en av våre viktigste friheter og må gjenopprettes så snart som mulig.

Annonse
Annonse
Annonse