Annonse

Thon-boikott ulovlig


Olav Thon har fått bl.a. Fagforbundet, Småbrukarlaget og direktøren for statlige Rikskonsertene på nakken, etter at han gikk ut med en avisannonse til støtte for Fremskrittspartiet.

Som direkte følge av denne annonsen har Fagforbundet kansellert en konferanse til 560.000 kroner ved Thon Hotel Opera i Oslo. Konferansen skulle vært holdt i november.  Kanselleringen vil koste Fagforbundets medlemmer 56.000 kroner i avbestillingsgebyr.

Fagforbundets leder, Jan Davidsen, er en av de mest radikale LO-lederne. Under hans ledelse finansierer forbundet en lang rekke organisasjoner og tvilsomme "tenketanker", langt til venstre for Arbeiderpartiet. Nå bruker han medlemmenes penger på en personlig politisk vendetta, fordi Olav Thon har brukt sin demokratiske rett til å flagge sitt politisk syn og støtte landets nest største parti. Fagforbundet svarer på en ytring med økonomisk boikott.

-  En slik boikott vil sannsynligvis være ulovlig etter Boikottloven. Boikottloven forbyr nemlig boikottaksjoner hvis formålet er «rettsstridig». En boikott som har til hensikt å skade, og som er begrunnet ut fra «hevnfølelse eller personlig ondsinn», vil være rettsstridig, ifølge Boikottlovens forarbeider, skriver Kurt Weltzien, stipendiat ved Institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo, i Dagens Næringsliv.

Ifølge Weltzien bruker Thon sin grunnlovsfestede ytringsfrihet.

- Han ytrer støtte til et lovlig politisk parti. Småbrukarlagets leder begrunner ønske om boikott nettopp ut fra Thons støtte til Frp. Den boikottaksjonen kan derfor ikke ha annet siktemål enn å skade Thon økonomisk, som en hevn fordi Thon har ytret seg, skriver Weltzien.

- Den slags meningssjikane vil være rettsstridig. Småbrukarlaget bør derfor tenke nøye gjennom om dette er riktig fremgangsmåte for å erklære seg uenig med Frps politikk.

Rikskonsertene-sjef og tidligere kulturminister, med bakgrunn som AUF-leder, Turid Birkeland likte dårlig Olav Thons Frp-annonser. Og det er spesielt Thons støtte til partiets innvandringspolitikk Birkeland misliker.

Dette reagerer Jørund Rytman på. Han er stortingsrepresentant for Frp, medlem av Stortingets finanskomité og styreleder i Gründerforeningen.

- Jeg synes det er oppsiktsvekkende at så offentlige personer kommer med slike uttalelser, sier Rytman til Nettavisen NA24.

Nå har han sendt brev til Stortinget, der han stiller spørsmål ved Birkelands uttalelse.

«Kan statsråden forsikre om at direktøren for Rikskonsertene og andre ledere i statlige organisasjoner, benytter det hotelltilbudet som er best ut fra en kost/nytte-betraktning, og ikke diskriminerer hotelltilbud der eieren av hotellet har sympatier for politiske partier som lederen for den statseide organisasjonen ikke liker?» skriver Rytman i brevet.

Les også bloggen til Nettavisens sjefredaktør:  http://stavrum.blogg.no/1378101368_skammelig.html

Annonse
Annonse
Annonse