Stor etterspørsel etter sommerferievikarer innen reiseliv

En av tre reiselivsbedrifter planlegger å ha sommervikarer i år, og halvparten av disse hadde ikke ferievikar i fjor.

Publisert Sist oppdatert

­– Det er gledelig å se at reiselivet tar seg opp, og at de har behov for flere hender som ønsker norske og utenlandske turister velkommen, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Krevende å få tak i folk

To av tre store og mellomstore virksomheter sier at det er litt eller mye vanskeligere å få tak i folk i år, enn i fjor.

– Det er et presset arbeidsmarked vi står i med rekordmange utlyste stillinger og kamp om hodene. Konsekvensene av å ikke få tak i arbeidskraft for virksomhetene i sommer er blant annet redusert inntjening, redusert kvalitet på tjenester og økt bruk av overtid, sier Ivar Horneland Kristensen.

Frykter for konsekvensene

Reiselivet frykter for konsekvensene av å ikke få tak i nok ansatte. Nær seks av ti reiselivsvirksomheter sier mangel på arbeidskraft vil redusere muligheten til å hente seg inn etter pandemien. Blant de andre næringene som lever av å samle folk, kultur og opplevelser, sier fire av ti at mangel på folk vil redusere inntjeningen deres i år.

Virke-sjefen oppfordrer bedriftene til å bruke ferievikarer, så lenge de har anledning til det.

– Sommerjobber er en viktig erfaring for unge som en del av arbeidstreningen og erfaringen de skal ha med seg videre i livet. Ungdom som kan bør melde seg til tjeneste, og virksomhetene bør ta inn så mange som mulig, sier han.

Tallene kommer fra Virkes medlemsundersøkelse 4.-11. mai med 813 respondenter.

Powered by Labrador CMS