reise

Stor økning i nordmenn som drar til USA

Etter to år med nedstengning og tiltak er nordmenn på reisefot igjen. USA er et av stedene hvor det nå bestilles mange reiser, skriver Finansavisen.

Publisert Sist oppdatert

Trafikken fra Norge er stigende, etter nærmest å ha vært på et nullpunkt siden våren 2020. Da iverksatte daværende president Donald Trump strenge innreisetiltak for utlendinger fra mange land, i et forsøk på å dempe smittespredningen.

– Vi ble tvunget til å stenge ned alle langdistanseflygninger i mars det året på grunn av reiserestriksjonene og fravær av etterspørsel, sier pressesjef i SAS, John Eckhoff til Finansavisen.

I 2019, året før coronaviruset rammet verden, dro 268.000 nordmenn til USA. I februar 2020 var antall norske borgere som passerte en grenseovergang 20.000, og man lå godt an i forholdet til året før. Men så kollapset alt. I mars sank tallet til 6.000 og i april ble det bare registrert 38 nordmenn som krysset grensen. For året samlet dro totalt 42.200 nordmenn til USA, hvor vel 40.000 reiste i første kvartal.

Året 2021 ble imidlertid enda verre. De elendige tallene fra 2020 ble nærmest halvert, til 21 600. For å finne tilsvarende lave tall må man tilbake til høsten 2001 da to passasjerfly ble kapret og kræsjet inn i World Trade Center i New York.

I dag er det kun SAS som har direkterute til USA. – De ble gjenopptatt i juli i fjor, med to ukentlige flygninger drevet av sterk etterspørsel i fraktmarkedet, sier Eckhoff.

SAS flyr nå seks ganger ukentlig fra Oslo til New York og en gang til Miami. Selv om antall reisende til USA fortsatt ikke er tilbake på nivåene før pandemien merker SAS utviklingen godt. I årets to første måneder har 11 300 nordmenn reist til USA. Sammenlignet med 2021 har det vært en voldsom økning. Da reiste nemlig kun 1279 nordmenn over dammen.

Powered by Labrador CMS