Reiseliv

Rabothytta i Hemnes kommune

Hemnes kommune: Opplev utsikten fra Rabothytta og festivaler ved fjorden på Hemnesberget

­Vi stilte noen spørsmål til bygdeutvikler i Hemnes kommune, Marit Valla, om lokale severdigheter og kulturattraksjoner.

Publisert Sist oppdatert

Hvor lenge har du hatt jobben du har nå?

Jeg har vært ansatt som Bygdeutvikler i Hemnes kommune siden høsten 2012, så i over 10 år.

Hva er den viktigste utfordringen du har i jobben for tiden?

Å ha nok ressurser og tid til å ta tak i alle de spennende mulighetene som byr seg på Helgeland nå!
Det blir ny storflyplass i nabokommunen Rana i 2025, reiselivet på Helgeland er spådd stor oppgang og det er store industrietableringer på gang rundt oss – og vi ligger midt i smørøyet!

Hvor i din kommune vil du anbefale et besøk?

Her i Hemnes har vi Nord-Norges høyeste fjellområde, hvor Oksskolten troner med sine 1916 m.o.h. På en finværsdag er det vel verdt å ta turen opp dit, og samtidig oppleve blåisen på Austre Okstindbre – husk riktig utstyr og guide om du ikke er brevant! DNT har fire fine hytter i Okstindan, og en rundtur anbefales! Rabothytta ble kåret til Norges fineste ubetjente DNT-hytte i 2020 og ligger ved breen på 1200 m.o.h. Avhengig av fjellformen tar det bare 1-3 timer å gå dit. Et annet fint dagsturmål er Gråfjellhytta, hvor man starter på det trivelige tunet hos gamle Inderdalen Gård i Brygfjelldalen. Vil du kjøre fram til døra, er Kjensvasshytta tilgjengelig og tilrettelagt med universell utforming.

Fint turterreng med merkede løyper og panoramautsikt er det også ved Korgfjellet Fjellstue, på 555 m.o.h. ved gamle E6. Her byr man på flotte hytter, god mat og badstu med utendørs bad, og neste sommer åpner en universelt utforma tursti med gapahuk. (NB: flere vinterstengte veier i Okstindan og Korgfjellet.)

Besøk også Hemnesberget, den koselige landsbyen vår ved fjorden, der er det Jazzklubb hele året, og flere festivaler. Og om du kjører bil, så prøv avstikkeren Villmarksveien fra Majavatn til Korgen, et fint alternativ til E6!
Velkommen hit til Hemnes og Helgeland www.visitokstindan.com 😊

Kan du nevne tre andre steder, enten i ditt nærområde eller i den store verden som er verd et besøk?

Jul på Berget (Hemnesberget) – julelandsbyen på Helgeland! Helgelandskysten! Og Paris – må alltid tilbake dit!

Er det en kulturopplevelse siste året du vil trekke frem?

Umesamiske Katarina Barruk på jazzklubben Jernvaren på Hemnesberget i slutten av oktober – et fyrverkeri av en artist og en flott representant for det umesamiske språkområdet som vi er en del av!
Og Klemetspelet i august – historisk musikkspel som spilles utendørs ved foten av Okstindan samtidig som den historiske Jamtjordmartnan! Må oppleves!

Hvis budsjettet ditt hadde økt med 30 %, hva ville du brukt pengene til?

Støtte frivilligheten i større grad for å få realisert flere gode lokale prosjekt som gavner både lokalbefolkninga og besøkende!

Hva bør regjeringen gjør for å styrke kultur- og reiselivet?

Fast bunnfinansiering til reiselivsutvikling og fellesgodetiltak som f.eks. toalett og velstelte rasteplasser med kildesortering – viktige bidrag til helhetsinntrykket og opplevelsen.

Hvis du må velge:
Espresso eller filterkaffe?
Musikk ✓ eller podcast?
Tog ✓ eller fly?
Slalåm eller langrenn?
Avis på papir eller avis på nett?
Dagens Næringsliv ✓ eller Klassekampen?
Lese bok ✓ eller høre bok?
Sakprosa eller skjønnlitteratur?
Film på kino eller film hjemme?
Ved sjøen eller på fjellet?
Teater ✓ eller konsert?
Øl eller vin?
Marit Valla er bygdeutvikler i Hemnes kommune
Powered by Labrador CMS