Annonse

årets unge kokk – menyen er klar

Seks kandidater skal konkurrere om tittelen Årets unge kokk i Mathallen 24. september. Jordskokk er hovedråvare i den første tallerkenretten, mens den andre tallerkenen skal være en sjømatfest der laksen spiller hovedrollen, sammen med skalldyr.

- Vi synes dette er en veldig fin og tidsriktig oppgave, der kandidatene får muligheten til å vise at de behersker å lage smakfulle vegetar- og sjømatretter, sier Tom Victor Gausdal, sølvvinner i Bocuse d’Or og Akademiets styreleder.

Første tallerkenrett er ovo-lacto-vegetarisk og skal bestå av jordskokk fra Gyda gård, vaktelegg fra Ryfylke, rotgrønnsaker fra Stange, Jeløy og Spydeberg og norsk meierismør.

- Vi ønsker å utfordre kandidatene til å lage en vegetarrett som kunne ha blitt servert på en av topprestaurantene i Skandinavia. Jordskokk er en veldig spennende grønnsak som fortjener å løftes mer frem på matbordet igjen. I konkurransen skal kandidatene tilberede den sammen med vaktelegg fra Ryfylke, godt Tinesmør og minst to ulike rotgrønnsaker, sier Gunnar Hvarnes, bronsevinner i Bocuse d’Or og Akademiets faglige leder.

Den andre tallerkenretten skal bestå av auroralaks, trøffeltang og skalldyr, enten kamskjell, sjøkreps, blåskjell eller hjerteskjell. Kandidatene må bruke minst to skalldyr.

- I Japan bruker de Aurora-laksen til sushi og sashimi, men i denne konkurransen skal den varmebehandles og serveres med rotgrønnsaker og trøffeltang. Sistnevnte er en relativt nyoppdaget delikatesse, som vi har brukt som råvare i Årets kokk-konkurransen i 2017. Det blir veldig spennende å se hvordan kandidatene løser denne oppgaven, forteller Hvarnes.

Begge tallerkenretter skal serveres til konkurransens seks smaksdommere.

Konkurransen Årets unge kokk arrangeres for første gang i år. Konkurransen er viktig bidrag til å bygge opp et større miljø av norske kokker som på sikt kan hevde seg i internasjonale konkurranser og dermed bidra til å løfte faget, norske råvarer og matkultur.

Disse skal konkurrere om å bli Årets unge kokk 24. september: Aleksander Løkkeberg Vartdal, Aron Espeland, Celine Ekholt, Frida Netland Berge, Liliana Haaland og Runar Helgeland.

Stiftelsen Årets kokk

Stiftelsen Årets kokk (tidligere Bocuse d’Or Norge) er norske mesterkokkers talentutvikler, og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen har ikke-kommersielle mål, og er dugnads-og sponsorfinansiert. Formålene i stiftelsen er å jobbe for pallplass i verdensfinalen, bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

Bilde: Kandidatene til ”Årets unge kokk”, med Gunnar Hvarnes, leder for Akademiet i midten.

Foto: Tom Haga

 

 

Annonse
Annonse
Annonse