Annonse

Buchardt: fremtidens hotelleiere - kyniske men langsiktige

- Norsk reiseliv er for lite opptatt av profitt. Samtlige hoteller i fjell-Norge har gått konkurs de siste 10-15 år, eller er blitt reddet av ildsjeler med kapital. Tidligere hadde vi svært mange eiere med lokal tilknytning, men i fremtiden får vi flere eiere som er kyniske men langsiktige, mener Arthur Buchardt. Han ga en innføring i emnet ”Hotellutvikling mot 2020” under Innovasjon Norges konferanse ”Morgendagens Reiseliv” nylig.

Buchardt er kjent som en frittalende og visjonær investor, som gjerne går sine egne veier og påfallende ofte med stor suksess. Gjennom selskapene Øyer Invest AS og AB Invest A/S, som han og sønnen Anders driver, er Arthur Buchardt  involvert med større eller mindre andeler i mange av de mest interessante hotellprosjektene i Norden for tiden, bl.a. Quality Hotel Arena Fornebu og Clarion Tromsø, samt hoteller i Göteborg, Malmø og Helsinki. Et stort prosjekt er også Victoria Tower i Stockholm, som bl.a. skal huse det nye Scandic Kista Hotel og stå ferdig i september 2011. Første åpning nå er Skifer Hotel Oppdal 20. oktober.

- Vi satser på anerkjente internasjonale hotellarkitekter og kostbare møbler for å gi gjestene en tilleggsdimensjon. Det er viktig at destinasjoner og hoteller sender ut signaler om hvem gjestene er. Likevel er det slik idag at folk velger forskjellig kvalitet på produktene alt etter hvilken situasjon de er. IKEA én dag, Louis Vuitton den neste. Én dag på et eksklusivt hotell, en annen dag i campinghytte.

Mye skulle vært lagt ned

- Jeg har stor tro på det ekstreme og eksotiske i reiselivssammenheng. Ekstreme naturopplevelser, som for eksempel rafting og slikt som inngår i Ekstremsportveko. Tersklene flyttes stadig, vi må ha produkter for de ekstreme som går foran. Lofoten er eksotisk for de fleste i verden, likeså dårlig høst- og vintervær.

Hotellene er en liten brikke i en destinasjon. Tidligere var det mange små aktører i hotellmarkedet, nå blir kjedene stadig større. De små, ofte familieeide aktørene blir færre og færre, sier Arthur Buchardt.

- Rundt om i Norge er det mye som skulle vært lagt ned, nye finansinstrumenter har også åpnet for prosjekter som ikke har noen fremtid. Isteden burde det satses på det som er liv laga.

Ingen del av reiselivet bør basere seg på politikk. Politikerne har ikke visjoner, de er kun opptatt av å bli gjenvalgt! Bare hoteller som er sydd sammen av kyniske profittjegere med langsiktige perspektiver vil greie seg.

Arthur Buchardts suksesskriterier for morgendagens hotellutbyggere er:

Dyktighet

Grundighet

God kapitaltilførsel

Konsentrasjon om markedet

I tillegg til at man ikke bør lytte for mye på forståsegpåere, men stole på egen mavefølelse.

 

Annonse
Annonse
Annonse