Annonse
Royal Caribbean Cruises har tatt mange skip ut av trafikk, frem til juni.

Cruiseselskapene har penger nok til 10 måneder uten passasjerer

Verdens tre største cruiseselskaper; Carnival Corporation, Royal Caribbean Cruises Ltd. og Norwegian Cruise Line Holdings har kansellert de fleste av sine cruise i resten av 1.halvår og lagt mange av skipene i opplag. Likevel har de tilstrekkelig med økonomiske ressurser til å greie seg i minst 10 måneder uten å seile et eneste cruise, ifølge avisen Miami Herald, som følger cruisebransjen nært.

Reisebyråene rapporterer om en strøm av bookinger for 2021, men mange av disse er ombookinger med cruisekreditt fra passasjerer som har fått sine cruise kansellert på grunn av pandemien.

Cruiseselskapene har ikke fått tilgang til den amerikanske regjeringens økonomiske stimuleringstiltak som ble introdusert i slutten av mars, fordi de er registrert i utlandet og ikke betaler skatt til USA. Carnival Corporation er registrert i Panama, Royal Caribbean i Liberia og Norwegian Cruise Line på Bermuda. Alle skipene er også registrert utenfor USA.

Isteden har de greid å hente inn penger fra kapitalmarkedene, samtidig som de har redusert utgifter. Carnival har hentet inn nesten US$ 6 milliarder (NOK 62 milliarder), blant de nye investorene er Saudi Arabias Public Investment Fund. Royal Caribbean har dratt inn rundt $3,5 milliarder (NOK 26 milliarder) fra eksisterende kredittinstrumenter.

Carnivals CEO, Arnold Donald, sier selskapet er forberedt på null i omsetning for resten av 2020. – Vi er forberedt på et worst case scenario.

Analytikere i banken UBS mener Carnival har nok likviditet til å holde ut 14 måneder uten ny omsetning, Royal Caribbean vil greie 11-12 måneder, mens Norwegian Cruise Line kan greie 9-10 måneder. 

Annonse
Annonse
Annonse