Annonse

Distriktshotell med suksess

I sommer kunne Gloppen Hotell åpne et flott nybygg med 24 gjesterom, konferanseavdeling og nytt kjøkken. I en tid da det ofte kommer dystre meldinger fra distriktshotellene, er det interessant at noen satser og får det til, selv om de ligger langt fra nærmeste by.
- Vi har hatt mange forskjellige planer når det gjelder nybygg, men dette som er blitt realitet begynte vi med i 2009. Totalomkostningene for nybygget er NOK 28 millioner pluss MVA. Det var særlig den veldig positive utviklingen på restaurantsiden som gjorde at vi satset, sier hotelleier og daglig leder, Dag Moen, som har drevet hotellet i en årrekke sammen med sin Irene.
Resultatet ble et mellombygg i glass med resepsjon og stor heis med utsikt mot fjorden, og et større nybygg med kjøkken, restaurant, konferanseavdeling og gjesteværelser. Mellombygget bygger bro mellom det opprinnelige bygget fra 1800-tallet og det nye bygget. En del av elementene fra det gamle bygget er overført til det nye, men nybygget har fått en mer diskret utforming, med gråmalt panel, slik at det ikke virker dominerende i forhold til den gamle, hvite trebygningen, sier Dag Moen.
I det nye bygget er det to etasjer med gjesteværelser, tilsammen 24 a 23 kvm. Meget smakfullt og praktisk innredet og med store bad. Lokale leverandører er brukt overalt der det har vært mulig. De komfortable sengene med Jensen-madrasser, har allerede fått mye skryt fra gjester som har sovet godt. Alle de nye værelsene er handicap-tilpassende. Den største konferansesalen kan ta 160 og det er flere mindre møterom. Gloppen Hotell ønsker nå å bygge seg opp på kurs- og konferansemarkedet, selv om dette er et tøft marked for tiden.
- Irene og jeg ville at hotellets historiske særpreg, representert ved ”lakselordene” og Gloppenelvas historie, skulle komme til uttrykk i nybygget. Vi har hengt opp store bilder av laksefiskere fra gamle dager og de nye gjesteværelsene og konferanserommene har fått navn etter fiskeplasser i elva. Veggene i restauranten er kledd med skotskrutet tapet, og her er det også fullt av bilder av laksefiskere som har bodd på hotellet, sier Moen.
- Irenes og min filosofi er at for å drive et distriktshotell idag, må man ha et godt fundament i lokalmarkedet, det er helt avgjørende. De er våre ambassadører. Vi ser det slik at det er ikke vårt hotell, men hele bygdas hotell. Lokalbefolkningen har alltid brukt oss til forskjellige anledninger, alt fra barnedåp til begravelser, dette er et fundament som er uhyre viktig for oss. Da vi åpnet nybygget ble det ikke holdt åpningsfest for spesielt inviterte, men hele bygda ble invitert til å komme og se seg om. Lokalmarkedet utgjør en stor del av vår omsetning, også på hotellsiden.

Urettferdig eiendomsskatt
- Jeg synes det som skjer med innføring eiendomsskatt i de rød-grønne kommunene er veldig synd. Ikke minst for oss distriktshoteller er det utrolig urettferdig. Vi har til nå betalt NOK 90.000 i eiendomsskatt årlig, og skal opp i NOK 180.000 med nybygget, da begynner det å bli snakk om vesentlige summer. I nabokommunene, bl.a. Nordfjordeid, betaler de ikke eiendomsskatt. Vi er en betydelig lokal arbeidsgiver med 35 ansatte (23 årsverk) og svært mye av vår omsetning går til lønn og kommunale avgifter etc. Av 62 hotell- og restaurantbedrifter som er medlemmer i De Historiske Hoteller og Spisesteder, er vi kun 30% som betaler eiendomsskatt. Skatten må betales hvert år, enten vi har overskudd eller ikke. Kommunene kan gi unntak for bygninger av historisk verdi, nå har vi søkt kommunen om å bli fritatt på det grunnlaget og håper på gjennomslag, sier Dag Moen.
Les hele artikkelen i HRR nr.5, som er på vei ut til abonnentene i disse dager.

Annonse
Annonse
Annonse