Annonse

Eu: snekaos skyldes underinvestering

Mange av de største lufthavnene i Europa har vært helt eller delvis lammet på grunn av uvanlig mye snefall de siste dagene. Det har som kjent ført til at et stort antall passasjerer ikke har kommet frem dit de skulle og mange har fått juleferien ødelagt. Enkelte passasjerer har allerede tre overnattinger bak seg på gulvet i avgangshallen på Heathrow.

Flyselskapene skylder på lufthavnoperatørene og viser til at lufthavner i Skandinavia sjelden har problemer om det kommer 10-15 centimeter sne.

Siim Kallas, EU’s ansvarlige for transport og vise-president i Kommisjonen, er rasende over lufthavnenes kaotiske reaksjoner og at flere millioner passasjerer har fått beskjed om at de kan regne med forsinkelser og kanselleringer minst til 1.juledag, ifølge The Daily Telegraph.

 Kommisjonen truer nå med å pålegge minimumskrav, hvis ikke lufthavnene kan bevise  at de har planer og investeringer på plass for å kunne håndtere fremtidige snefall.  

- I de senere år har vi sett at det ikke er så uvanlig med snefall i Vest-Europa. Særlig lufthavnene må forberede seg bedre, slik det gjøres i Nord-Europa. Det må planlegges og de nødvendige investeringer må foretas, sier Kallas.

BAA, selskapet som opererer Europas travleste lufthavn Heathrow, og andre lufthavnoperatører, anklages for kronisk underinvestering i utstyr og mannskap, som kunne ha holdt trafikken igang i en av årets travleste perioder.  

Kallas er spesielt bekymret for at lufthavner, som f.eks. Brussel, har sluppet opp for nødvendige forsyninger som de-icer, og har hatt store problemer med å avvikle trafikken på grunn av vintervær som ble varslet for flere uker siden.

Annonse
Annonse
Annonse