Annonse

Flere gir restaurantbesøk og hotellopphold i julegave

En av tre nordmenn planlegger å gi opplevelser i julegave i år. De yngste er ivrigst på å gi opplevelser.

På oppdrag fra NHO Reiseliv har Kantar TNS spurt 1000 nordmenn over 18 år om deres julegavekjøp i år. 28 prosent har planer om å gi en opplevelse i julegave, opp fra 24 prosent i fjor, viser undersøkelsen. Funnet overrasker ikke NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

– Jeg tror det er et tegn i tiden at folk heller vil ha hotellovernattinger, kulturopplevelser og restaurantbesøk, enn flere ting til skapene sine, sier hun.

De mest populære opplevelsesgavene å gi i år er kulturopplevelser som kino, konsert eller teater (17 prosent), restaurantbesøk (12 prosent) og velværeopplevelser, for eksempel besøk på spa (6 prosent). Denne julen er det særlig nordmenn under 30 år som planlegger å gi opplevelser i julegave.

Nesten halvparten av befolkningen har gitt en kulturopplevelse i julegave i løpet av de tre siste årene. Kjeden De Historiske Hotel & Spisesteder, som består av unike hoteller og spisesteder i hele Norge, merker godt at det er blitt trendy å gi bort opplevelser.

– Vi selger gavekort som aldri før, og vi har de siste årene opplevd en salgsvekst på 30-40 prosent hver jul, sier administrerende direktør Nils Henrik Geitle i De Historiske Hotel & Spisesteder.

Han forteller at gavekortene er ganske jevnt fordelt på hotellene og spisestedene. Våren og sommeren er tiden da flest bruker gavekortene de får til jul.

– Denne type presang blir kjøpt av alle målgrupper, både voksne og unge. Alle har nok av materielle goder. Nå samler folk på gode opplevelser i stedet, sier Geitle.

Økt gavekortsalg

Fursetgruppen, som driver en rekke kjente restauranter i og rundt hovedstaden, blant annet Ekebergrestauranten og Grand Café, opplever også økt etterspørsel etter gavekort.

– Ja, det øker nå mot jul, og vi har bestilt opp ekstra med gavekort som vi fordeler rundt i restaurantene våre akkurat nå. Det er populært både som sommergaver og julegaver hos bedriftene, men også for de private nå til jul. Det er mange som har «alt» og som ønsker seg en opplevelse, forteller administrerende direktør Gjøran Sæther i Fursetgruppen.

Flest på juleferie i Norge

Ifølge undersøkelsen reiser 1 av 4 nordmenn bort i julen. Av de som drar på juleferie, skal 7 av 10 reise i Norge.

- De fleste av oss ønsker nok å tilbringe høytiden i kjente og kjære omgivelser, sammen med familie og venner. Familietradisjoner står sterkt hos nordmenn i julen. Mange søker nok en hvit jul og drar på hytta, eller til skidestinasjoner og alpinanlegg i hele vinter-Norge, avslutter NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold

Bilde: Ekebergrestauranten/De Historiske Hotel & Spisesteder

Annonse
Annonse
Annonse