Annonse
- Aldri i mitt 97 år lange liv har jeg opplevd noe lignende som coronakrisens ringvirkninger på norsk og internasjonal økonomi, sier Olav Thon.  Foto: Gry Traaen
Olav Thon Gruppen

Hotell og servering hardest rammet

- Året 2020 er det jeg vil betegne som et ekstremår for Olav Thon Gruppen. Aldri i mitt 97 år lange liv har jeg opplevd noe lignende som coronakrisens ringvirkninger på norsk og internasjonal økonomi. Verst gikk det ut over konsernets hotellvirksomhet og serveringssteder. Reiserestriksjoner og smitteverntiltak førte til en stor omsetningssvikt for Thon Hotels. Vi iverksatte driftsoptimalisering, permitteringer og dessverre en del nedbemanning for å kunne tilpasse oss en ny markedssituasjon, skriver Olav Thon i årsrapporten for Olav Thon Gruppen for 2020.

Mange hoteller måtte stenge fordi gjestene uteble, og driftsinntektene i 2020 falt med 48%, til 2 milliarder kroner. Gjennomsnittlig rompris falt med 1% til NOK 979, mens belegget falt med 38 prosentpoeng til 38 %. RevPAR (Revenue Per Available Room) sank med 32% til NOK 372.

De totale driftsinntektene for Olav Thon Gruppen i 2020 var NOK 8,9 milliarder, mot NOK 10,4 milliarder i 2019.

– Fra 13. mars falt markedet med 80-90 % over natten. Vi har aldri opplevd lignende, sier Morten Thorvaldsen, konserndirektør for Thon Hotels. Nye smittevernrutiner ble implementert ved alle hoteller på rekordtid. Men stadig strengere tiltak førte dessverre til at enkelte hoteller måtte stenge dørene midlertidig, på grunn av lavt belegg. Jeg er imponert over våre medarbeidere som omstilte seg raskt i forhold til stadig skiftende nasjonale og regionale tiltak. Vi sørget for trygge hotellopphold og sikkerhet for våre gjester. Det var det aller viktigste. Vi måtte tilpasse bemanningen til en ny markedssituasjon og permitteringer ble dessverre uunngåelig etterhvert, sier Thorvaldsen.

2 nye hoteller i 2020

Kjernevirksomheten til Olav Thon Gruppen er eiendommer, som primært består av kjøpesenter, boliger, hoteller, kontorer og lagerlokaler.

Thon Hotels har 72 hoteller på 46 forskjellige destinasjoner i Norge. Totalt tilbyr hotellkjeden ca. 10.470 rom i Norge. 53 av hotellene drives av konsernet, mens 19 opereres av eksterne franchisetakere. Hotellporteføljen består i hovedsak av sentralt beliggende byhoteller. Thon Hotels åpnet to nye hoteller i løpet av 2020: Thon Hotel Verdal og franchisehotellet Thon Hotel Norge i Kristiansand.

I tillegg kommer hotellvirksomheten i Brussel og Rotterdam, som består av 8 hoteller og leilighetsbygg med totalt 1.580 rom. I 2020 fikk denne porteføljen en omsetningsnedgang på 70 %. Gjennomsnittsbelegget i 2020 var 23 %, med en RevPAR på NOK 220.

 

Annonse
Annonse
Annonse