Hotell

Dårlig sommervær ga redusert omsetning for Classic Norway

Beleggstallene i sommer har vært solide, men dårlig vær mange steder har ført til lavere omsetning enn vanlig på uteserveringene, melder adm. dir. Stephen Meinich-Bache i Classic Norway Hotels.

Publisert Sist oppdatert

Gjestene etterspør i større grad kvalitet, både på overnattingsproduktet, men også på mat, drikke og generell service.

Classic Norway Hotels består av noen av Norges mest sjarmerende hoteller og rorbuanlegg. De har totalt 22 hoteller, fra Fevik i syd til Lofoten i nord. Classic Norway Hotels er nå representert i syv av landets 11 fylker og utvider stadig.

Hvordan har sommertrafikken vært generelt sett for Classic Norway Hotels?

- Sommeren har vært bra, men ikke helt på det nivået vi skulle ønsket. Det skyldes rett og slett været. Det har vært veldig dårlig sommervær i Møre og Romsdal, der de fleste av våre bedrifter ligger. Møre og Romsdal har hatt mange regnfulle dager, det har påvirket uteserveringen sterkt. Beleggstallene er solide, jevnt over, men jeg skulle ønske vi kunne fått større omsetning på mat og drikke.

Har det vært store regionale forskjeller?

- De stedene som har gjort det best er Sørlandet, med Strand Hotel Fevik og Lofoten med Reine Rorbuer, Nyvågar Rorbuhotell i Kabelvåg og Henningsvær Bryggehotell. Lofoten er en veldig populær destinasjon, både for nordmenn og utlendinger. Strand Hotel Fevik har hatt fullt hus store deler av sommeren og god omsetning, men selv på Sørlandet har det vært mange dager med ruskevær denne sommeren, det betyr mindre omsetning på uteserveringene. Men ellers er det veldig solide tall, belegget er opp fra i fjor. Hotellene i Østfold; Hotell Refsnes Gods og Ramme Fjordhotell, har også gjort det bra. De har hatt en jevn og fin utvikling. Grand Hotel i Åndalsnes har også hatt en fantastisk sommersesong.

Hvordan er fordelingen mellom norske og utenlandske gjester?

- Vi har en høy andel norske gjester gjennom juni og juli, men i august overtar utenlandske gjester mer og mer. Frem til midten av august dominerer norske gjester, etter at skoleferien er over og ferien på kontinentet fremdeles er i full gang, utgjør utlendingene den største gjestegruppen. Lofoten har fått stadig mer internasjonal trafikk, det gjør at sesongen strekker seg mye mer enn tidligere. Mellom-Europa er det sterkeste utenlandsmarkedet, med Tyskland og Nederland, men vi har et stort innslag og både danske, svenske, britiske og franske gjester. I de sydlige deler av landet kjører de somregel egen bil, eller leiebil, mens gjestene til Lofoten kombinerer vanligvis fly og leiebil. Utlendingene er her ut september, så tar de en pause og kommer tilbake rett over nyttår, til de stedene som er mest relevante for vinterturisme, bl.a. Lofoten med nordlys, etc.

Er det noen trender i markedet når det gjelder hva gjestene etterspør?

- Over tid har vi sett at gjestene i større grad etterspør kvalitet, både på overnattingsproduktet, men også på mat, drikke og generell service. Mange er på jakt etter opplevelser, de ønsker å se hva landet har å by på, det gjelder både utlendinger og nordmenn, som besøker andre deler av landet. Våre samarbeidspartnere blant guideselskaper og opplevelsesleverandører, har også hatt en meget god sommer. Folk ønsker denne typen opplevelser og er villige til å betale det det koster for å få de beste opplevelsene.

Når det gjelder mersalg på mat og drikke har det som nevnt mye å gjøre med været. Hvis man har vært ute på tur hele dagen, er det ingenting som er bedre enn å slappe av med en kald øl på uteserveringen, men hvis været er dårlig går de direkte på rommet og så ser vi dem ikke før til middag om kvelden.

Vi satser sterkt på kortreist mat på de fleste av stedene våre, lokalt produsert mat. Vi ønsker å fremme det som er i nærmiljøet til våre bedrifter. Fisken på menyen i Lofoten kommer naturligvis derifra, likeledes er hjortekjøttet som står på menyen på Gloppen Hotell fra lokalområdet. Dette etterspørres også i stor grad av gjestene, kompetansen er høy og de er interessert i å lære mer. Og ikke minst merker vi en veldig mye større interesse og kunnskap når det gjelder vin, selv om dette ikke er lokale produkter foreløpig.

Hvordan markedsfører dere hotellene i utlandet

- Vi er med i markedsføringsorganisasjonen Fjord Norge, som er aktive på det internasjonale marked. Vi er også medlem av Global Alliance of Private Hotels, som er en av kanalene vi benytter. I tillegg har vi bygget opp et sterk nett med reisebyråer og agenter i viktige markeder. De tre siste årene har vi hatt en veldig bra vekst i bookinger via våre egne nettsider, men nå opplever vi også en viss renessanse på e-post og telefon. Reservasjoner via tredjepartsoperatører, OTA’er, er blitt redusert en god del. Vi har en forholdsvis sunn miks av bookingkilder nå.

Hvordan ser innbookingen ut fremover?

- Innbokingen er solid. August er bra og september ser ut til å bli den beste septembermåneden i selskapets historie. Siste kvartal er alltid like lunefullt, men per i dag ser det svært bra ut. Det skjer jo så mye rundt oss om dagen ute i verden, som vi ikke har kontroll på, så vi har full gass, men venstrefoten tett på bremsen.

Merker dere at det er blitt fart i konferansemarkedet igjen?

- Så snart skolene er i sving igjen, merker vi også at aktiviteten ute hos bedriftene begynner å komme tilbake. Innbookingen på møtemarkedet er også god. Før sommeren merket vi at det var veldig mye forespørsler, mange som hadde utsatt forskjellige møteaktiviteter gjennom pandemien er kommet tilbake til oss nå. Jeg tror på et veldig godt møte- og konferansemarked for oss fremover, vi snakker da mindre og mellomstore arrangementer, som passer på våre bedrifter.

Er det vanskelig å få tak i de medarbeiderne dere trenger?

- Som alle andre hadde vi problemer med å få rekruttert tidlig nok, men det er gått bra. Mange steder har måttet erstatte utenlandsk arbeidskraft med norske ansatte. Vi har kunnet gi jobbtilbud til flere yngre arbeidssøkere i Norge, det har fungert svært positivt for begge parter. Det er også bra på sikt, ved at flere unge får et innblikk i bransjen og kanskje ønsker å satse videre.

Har dere planer om nye hoteller, eller utbygginger?

- Vi har alltid planer om nye hoteller, men ingen konkrete foreløpig. Vi skal foreta en del utvidelser av eksisterende anlegg, bl.a. Grand Hotel i Åndalsnes skal få flere rom, disse skal være klare i løpet av neste år. Etter det kommer det et rorbuhotell i Henningsvær, som allerede er under bygging. Vi ønsker ikke å vokse mer enn at vi til enhver tid har full kontroll. Ellers gleder vi oss veldig til nyåpningen av Skarsnuten Hotel i Hemsedal, det blir en skikkelig oppgradering når hotellet står ferdig i november.

Utgiftene til strøm, lønn og varer generelt er gått i været etter pandemien, hvordan slår det ut?

- Vi er så heldige at vi har inngått fastprisavtaler på strøm før sommeren i fjor, i tillegg ligger størstedelen av bedriftene våre på Nordvestlandet og i Lofoten, som har hatt lave strømpriser, så vi er ikke særlig berørt av de store svingningene vi har sett nå. Men vi merker prisøkning på en del andre produkter, både mat og drikke.

Hva tror du om Norge som feriedestinasjon fremover, har vi det markedet vil ha til en fornuftig pris?

- Jeg tror Norge har mye av det turistene etterspør fremover. Når det gjelder hoteller er ikke prisene spesielt høye, sammenlignet med mange land på kontinentet. Vi er nok litt dyrere på mat og drikke, spesielt alkoholholdige drikkevarer, men kvaliteten holder høyt nivå de fleste steder. Men hvis vi skal lykkes fremover fordrer det at vi hele tiden leverer kvalitet. Det er i første rekke kvalitetsturisme Norge bør satse på og det tror jeg vi kan få til.

Powered by Labrador CMS