Høyfjellshotellet på Rauland får mange bestillinger der gjestene ikke møter opp. Falske utenlandske kvinnenavn reserverer rommene.

Foto

Rauland Høyfjellshotell

"Falske" bookinger av hotellrom fører til tapte inntekter

Publisert: 27. februar 2023 kl 10.36
Oppdatert: 27. februar 2023 kl 10.36

­– Her har vi en italiensk dame som bor i Russland, og som har fransk telefonnummer. Har bestilt dobbeltrom i åtte dager.

Hotellkonsulent Peter Kumlin rister på hodet og må le litt av bestillingen som har kommet til Rauland Høgfjellshotell fra et internasjonalt bookingselskap.

– Dette er en lureri-booking, slår han fast uten å nøle.

De har det vært mange av den siste tida.

Inntektstap for hotellene

Rommene blir holdt av og kan hindre andre fra å bestille. Det betyr tap av inntekter for hotellet, som har ekstra stor pågang i ferier og helger.

– Dette skjer gang på gang. Det er noe vi må renske opp i, sier hotelldirektør Kristian Samnøen på Rauland høyfjellshotell.

Saken fortsetter under annonsen

Men så langt har det ikke vært så enkelt. Det er fortsatt et mysterium for hotellet hvorfor disse bestillingene dukker opp. Hva er motivet? Og hvem står bak?

Driftssjef og datter av hotelldirektøren Kathrine Samnøen forteller om en økning etter nyttår. Siden januar har de hatt fire-fem falske bestillinger.

– Vi har hatt en stor bestilling på fem rom der ingen møtte opp. Det er rundt 70.000 kroner. Også har vi hatt noen enkle bestillinger av dobbeltrom for flere dager.

Og det bare fortsetter og fortsetter, sier hun.

Flere er rammet

NHO reiseliv her ikke registrert noen storm av henvendelser om spøkelsesbookinger.

Men en liten ringerunde viser at også andre hoteller opplever useriøse bestillinger der gjestene ikke dukker opp. I bransjen blir det omtalt som «No shows» og «Fake bookings».

Saken fortsetter under annonsen

Et av hotellene som NRK tok kontakt med var The Hub. Et stort hotell med attraktiv beliggenhet i Oslo sentrum.

Hotelldirektør André Schreiner bekrefter at de har fått falske bestillinger via internasjonale bookingselskaper.

– Det skjer innimellom. Men de som jobber i resepsjonen har lært seg å se dem og liste dem ut, slik at de blir sletta fra bookingkanalene. Det er ofte bestillinger med mange overnattinger.

Større problem for restauranter

I byene er det blitt utfordringer med restaurantbookinger, der ingen dukker opp.

Det er nemlig en del kunder som bestiller bord ved flere restauranter samtidig. Så velger de hvor de vil i siste liten, og noen restauranter får tomme bord.

 

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – reiseliv