Hotell

Kristiansand havnet øverst på beleggslisten i april.

Kristiansand hadde høyest rombelegg i april

Til tross for et beleggsfall på 3,5 % fra april i fjor, rykket Kristiansand opp to plasser til tabelltopp blant de norske storbyene.

Publisert Sist oppdatert

­Tallene fra Benchmarking Alliance viser ellers at «hverdagen» er tilbake i Tromsø.

Påskens plassering i kalenderen kan gjøre det utfordrende å sammenligne for eksempel beleggsdata fra år til år, men fra ifjor til iår er ikke disse forholdene så veldig ulike når det gjelder april. I begge de to siste årene har påskehelligdagene og "mellomdagene" falt på april, men fredagen tilknyttet årets palmehelg havnet i mars.

April er vanligvis ikke en toppmåned for storbyhotellene, så også i år. Kristiansand havnet øverst på beleggslisten med 58,3 %. Harstad-Narvik tok bunnplassen med 41 %. På årsbasis er gjennomsnittlig rombelegg normalt rundt 55-65 % i de største byene. Bare to av de 13 hadde forøvrig beleggsvekst fra april ifjor.

Årets april-belegg i Tromsø, på 47,4 %, var langt under det det var i de fem foregående månedene, der man lå mellom 79 og 89 % og toppet storby-listene hele veien. Etter tidenes vinter-fest for hotellene i ishavsbyen, med blant annet høye rompriser, er hverdagen tilbake. Om "hverdag" er rett begrep å anvende når festen har vart sammenhengende i fem måneder, er kanskje diskutabelt.

Romprisene i april iår i Tromsø var forøvrig 12 % høyere enn i april ifjor, og endte på NOK 1 153 kroner, som gav femteplass på listen med de nevnte 13 markedene.

Oslo, her inklusiv Fornebu i Bærum, topper prislisten med NOK 1 340, mens Harstad-Narvik havnet i bunnen med NOK 934. Rompris uttrykkes innen hotellstatistikk alltid eksklusiv MVA og frokost.

I Norge er det hoteller med en samlet romkapasitet på 64.500 som rapporterer inn tall til Benchmarking Alliance.

Peter Wiederstrøm, Wiederstrøm Hotel Consulting

Powered by Labrador CMS