Hotell

Lavere aktivitetsnivå enn normalt på hotellene

Ni av 13 norske storbyer hadde lavere rombelegg i januar enn normalt. Det viser tallene fra Benchmarking Alliance, som Wiederstrøm Hotel Consulting har analysert.

Publisert Sist oppdatert

Det er norske hoteller med til drøyt 64.500 rom som sender inn sine tall. Hovedsakelig ligger disse hotellene i byene, primært de største.

Og med normalt menes januar 2020, altså noe tid innen pandemien kom til Norge. Sammenligningen er per dato, det vil si 1.- 31. januar 2023 mot 1.- 31. januar 2020. Forskjellig ukedagsmiks (antall mandager, tirsdager m.m.) kan derfor gi noen utslag.

Nå skal det raskt tillegges at selv om rombelegget faller i disse ni byene, samt at det samlet for hele det norske markedet er et forholdsvis lite fall, går ikke antall solgte rom prosentmessig like mye ned overalt. Det har vært kapasitetsvekst de siste årene, og dette bidrar nok til en del av nedgangen i kapasitetsutnyttelse.

Nedgangen i rombelegg blir «kompensert», i alle fall nominelt, av høy prisvekst.

Beleggsutviklingen for hvert av de 13 markedene fremgår av grafikken. Samlet for det norske utvalget var rombelegget 46,2 % i januar i år, mot 51,6 % i januar 2020. Romprisene har i samme periode økt med 22 % nominelt og dette sender RevPAR opp 9 %.

Om tallene

Data kommer fra Benchmarking Alliance (BA), og er bearbeidet og analysert av Wiederstrøm Hotel Consulting (WHC). WHC (www.wiederstrom.com) er et lite hotellrådgivningsselskap som tilbyr et bredt spekter av tjenester innen hotell. Hovedområdene er hotelleiendom, hotelldrift, benchmarking og analyse.

Det er noe varierende «dekning» når det gjelder deltakelse i rapporteringen i storbyene, men typisk er 85-95 % av romkapasiteten representert i tallene. I distriktene er andelen rapporterende hoteller (rom) lavere. Det er norske hoteller med over 64.500 gjesterom som sender inn tall til BA. Også hoteller fra en rekke nordiske og baltiske byer rapporterer inn tall til selskapet, som også tilbyr løsninger for benchmarking av data fra restaurant og konferanse, samt 12-måneders forhåndsbooking.

Powered by Labrador CMS