Hotell

– Jeg deler personlig troen på en stabil situasjon i hotellmarkedet fremover, med en vedvarende interesse for reising som aldri før, sier Eiendomsspars administrerende direktør, Christian Ringnes.

– Vedvarende etterspørsel gir grunn til optimisme

Rundt 20% av inntektene til Eiendomsspar kommer i dag fra hotell- og restaurantkontrakter. De har så langt konsentrert seg om hoteller sentralt på Karl Johans gate.

Publisert Sist oppdatert

­Eiendomsspars administrerende direktør, Christian Ringnes, tror på en stabil situasjon i hotellmarkedet fremover, men tror også at gjestene vil være mer bevisste på valgene sine når det gjelder destinasjoner og overnattingssteder.

Prosentleie med minimumsgaranti er vanlig i hotellbransjen. Under pandemien fikk hotelleiendom den største nedturen, har det forandret noe når det gjelder kontrakter mellom eiere og drivere?

CR: – Nei, det har ikke forandret seg. Vi har et aktuelt eksempel fra Pandox, hvor vi reforhandlet 21 hoteller på nøyaktig samme betingelser som vi hadde tidligere. Vi ville gjerne ha litt mer og leietagerne ville gjerne ha litt mer beskyttelse i tilfelle det skulle komme en ny pandemi, eller noe lignende. Da ble diskusjonen så vanskelig at vi ble enige om at kontraktene fikk være som de var. Jeg opplever ikke at det er så mye friksjon mellom gårdeiere og operatører når det gjelder utforming av kontrakter, det er mer om de vil eller ikke og om vi vil eller ikke.

Har dere investert mye i vedlikehold/renovering av hoteller de siste par årene og er det store prosjekter på gang nå?

CR: – Det går ganske mye penger på bærekrafttiltak og energioptimalisering, ellers er det kontinuerlig vedlikehold og renoveringer i porteføljen. Vi snakker om levende bygninger som aldri er pusset opp en gang for alle.

Får dere mange forespørsler om oppkjøp og utvikling av hoteller for tiden?

CR: – Det er blitt mye mer nå enn det var. På grunn av en positiv inntektsside er det fremdeles ganske stor interesse for hotell. Men generelt er folk engstelige for å investere for tiden.

Dere har også noen nye prosjekter utenom Oslo?

CR: – Det er i Tromsø på Mack Øst, der avventer vi en byggestart. Dette er et prosjekt vi jobber mye med for å få omkostningene til å passe med inntektene, det kan være krevende. Dette gjelder også i enda større grad for hotellprosjektet i Svolvær.

Hvordan bedømmer dere utsiktene for det norske hotellmarkedet fremover?

CR: – Det er en interessant balanse vi opplever, med ansiktet i solen og føttene i isvann. Selv om våre fremtidige bookingtall ser svært lovende ut, kan vi ikke ignorere de økonomiske utfordringene som blir diskutert, som resesjon og økende priser som kan påvirke folks evne til å reise. Selv om vi ennå ikke har sett direkte konsekvenser av dette, er det uunngåelig at det kan påvirke oss etterhvert. Samtidig er det positivt at det ikke bygges mye nytt, og den vedvarende etterspørselen, som har vist en økning på 3 til 4 prosent årlig, gir en grunn til optimisme.

Jeg deler personlig troen på en stabil situasjon i hotellmarkedet fremover, med en vedvarende interesse for reising som aldri før. Imidlertid tror jeg at reisende vil være mer bevisste på valgene sine når det gjelder destinasjoner og overnattingssteder. Det ser ut til at folk i økende grad vil vurdere hvor de investerer pengene sine og være spesielt oppmerksomme på å få mest mulig verdi for pengene. Dette fokuset på verdi kan påvirke hvordan hoteller tilpasser seg og posisjonerer seg selv i markedet, for å imøtekomme gjestenes økte forventninger.

Eiendomsspars nye hotellprosjekter

Oslo: Karl Johans gate 8/Dronningens gate 23 og 25 skal konverteres til hotell med ca. 180 rom. Det er inngått 15-års leieavtale med Nordic Hotels and Resorts (Strawberry) for å drive hotellet under merkenavnet ”HOBO”. Prosjektet eies 50/50 med Mette Borge Eiendom AS. Ferdigstillelse 2025.

Tromsø: Eiendomsspar AS har sammen med Ludwig Mack AS omregulert de tidligere produksjonslokalene til Mack’s Ølbryggeri til sentrumsformål. Det planlegges blant annet hotell med 340 rom, boliger, servering, handel og kontorarealer.

Svolvær: Utvikling av et hotellprosjekt med 250 rom ved kaifronten i Svolvær, Lofoten.

Powered by Labrador CMS