Nye boliger kommer for salg i Dronningkvartalet i hjertet av Moss.

Olav Thon gruppen med resultat på 1,3 milliarder i første halvår 2024

Olav Thon Gruppen oppnådde i 1. halvår et resultat før skattekostnad på 1.304 millioner kroner. Det er en økning fra 94 millioner kroner i samme periode i fjor.

Publisert Sist oppdatert

I tråd med markedsutviklingen på næringseiendom ble verdien på konsernets eiendomsportefølje nedjustert med 868 millioner kroner mens renteutviklingen økte verdien på porteføljen med fastrenteavtaler med 486 millioner kroner.

Konsernets resultat før skattekostnad, verdiendring/avskrivninger og valuta ble 2.063 millioner kroner, en nedgang fra 2.216 i fjor, bl.a. som følge av økte rentekostnader. - Den operative resultatutviklingen var god i de fleste av Olav Thon Gruppens virksomheter, og til tross for kraftige renteøkninger oppnådde Olav Thon Gruppen et av de høyeste halvårsresultatene noensinne, sier visekonsernsjef Arne B. Sperre.

Solid finansiell posisjon 

Ved halvårsskiftet var Olav Thon Gruppens egenkapital 65 milliarder kroner, og konsernets likviditetsreserver var 12,6 milliarder kroner. 

Høye eiendomsverdier og lav gjeld 

Ved utgangen av første halvår var markedsverdien på eiendomsporteføljen 116 milliarder kroner, og konsernets totale rentebærende gjeld var 35 milliarder kroner.

- Ved halvårsskiftet var konsernets samlede belåningsgrad 29 %, og Olav Thon Gruppen er dermed blant de mest solide eiendomsaktørene i Skandinavia, uttaler Sperre. 

Verdien på eiendomsporteføljen er de siste par år nedjustert med 11 milliarder kroner, mens årlig leieinntektsnivå er økt med 1.280 millioner kroner til 7.600 millioner kroner. 

- Til tross for økte markedsrenter og verdinedgang på eiendomsporteføljen har Olav Thon Gruppen et svært godt utgangspunkt for videre lønnsom vekst i tiden fremover, uttaler Sperre. 

Eier 71 kjøpesentre

Ved halvårsskiftet eide Olav Thon Gruppen 71 kjøpesentre, hvorav 61 i Norge og 10 i Sverige. I tillegg forvaltet konsernet 17 kjøpesentre for eksterne eiere. Markedsposisjonen er solid både i det norske og svenske kjøpesentermarkedet, og i porteføljen inngår Norges fem største kjøpesentre i første halvår målt etter omsetning. Både i Norge og i Sverige er Olav Thon Gruppen den største eier av kjøpesentereiendom. I 1. halvår hadde kjøpesentrene en samlet butikkomsetningen på 37,2 milliarder kroner, med vekst fra samme periode i fjor på 5 % i Norge og 8 % i Sverige.

Økning i rompris og beleggsprosent

Ved utgangen av 1. halvår hadde Thon Hotels ca 13.900 rom fordelt på 94 hoteller i Norge og utlandet. Det norske hotellmarkedet utviklet seg godt i 1. halvår med økning både i antall gjestedøgn, gjennomsnittlige rompriser og beleggsprosent. Thon Hotels oppnådde en økning både i gjennomsnittlig rompris og beleggsprosent sammenliknet med første halvår i 2023. 

Boligsalg og næringseiendom 

Ferdigstillelse av boligprosjekter varierer over tid, og i første halvår ble det overlevert boliger med en salgsverdi på 28 millioner kroner, mot 511 millioner i fjor. Olav Thon Gruppen har to større boligprosjekt under oppføring og håper å kunne igangsatte nye boligprosjekter i løpet av det neste året. Markedet for næringseiendom utviklet seg positivt i første halvår med økt etterspørsel etter de mest attraktive næringseiendommene. Leiemarkedene for næringseiendom hadde også en god utvikling.

Investeringer og eiendomsprosjekter 

I 1. halvår ble det investert ca. 2,6 milliarder kroner i virksomheten, hvorav kjøpet av resterende 50 % av Diagonale-eiendommen i Bjørvika i Oslo var den største investeringen. Konsernets største pågående prosjekter er bolig- og næringsprosjekter på Lørenskog i Oslo-området og utvidelsen av Norges største kjøpesenter, Lagunen Storsenter i Bergen (42 % eierandel).

Powered by Labrador CMS