Diverse

Klart for nordiske mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i trondheim

Publisert Sist oppdatert
17. og 18. april 2015 arrangeres på Strinda videregående skole i Trondheim. Dit kommer de to beste kokk- og servitørlærlingene fra hvert av de nordiske landene. Før det blir annonsert en nordisk mester, skal elevene løse teoretiske og praktiske oppgaver. Den teoretiske delen for servitørene går på råvarekunnskap, drikkekunnskap, salg- og service og økonomi. Praktiske oppgaver for servitørene innbefatter drinkmiksing, vingjenkjenning, blomsteroppsetting, serviettbretting, transjering, flambering, oppdekking og servering.Kokkenes oppgave er å lage en to-retters meny med kjente råvarer første dagen. Dag to skal kokkene lage en fire-retters meny med ukjente råvarer fra en «mystery box».Servitørlærlingene fra i Oslo skal kjempe mot de beste servitørlærlingene fra Sverige, Danmark, Finland og Island.– Det er gøy med drinkmiksing fordi det skjer litt. Det handler om å ha det gøy og lage et show for gjesten, sier servitørlærling .Sammen med kollega og lagleder finpusser han teknikkene foran Nordisk mesterskap. De kvalifiserte seg til mesterskapet tidligere iår.Både Toresen og Willard Bjørkvold har deltatt i flere lærlingekonkurranser tidligere, og håper å holde nervene under kontroll i Trondheim.– Det hadde betydd utrolig mye å vinne. Da får du et navn i bransjen. Det er veldig rart å tenke på at det er vi som representerer servitørlærlingene for hele landet, sier Frida Willard Bjørkvold. er arrangør av konkurransen.– Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger er en viktig konkurranse for reiselivet ved at den viser hva det vil si å være kokk og servitør og synliggjør hvor morsomme og varierte disse yrkene er. Slike konkurranser gir også de unge og lovende lærlingene en mulighet til å bli enda bedre og finpusse kompetansen sin. Reiselivet har stort behov for faglærte, dyktige ansatte. Kvalifiserte kokker og servitører går sikre jobber i møte i en voksende bransje som trenger ungdom, sier , fagsjef for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv.Norge har i løpet av de siste 25 årene sakte, men sikkert har bygget seg opp som en kokkenasjon i verdensklasse. Norske råvarer er flere ganger hyllet av internasjonale mesterkokker.– Dyktige kokker og servitører som kan utnytte norske råvarer, er høyt etterspurte i hotell- og restaurantbransjen, og vil bli stadig viktigere ettersom norsk mat med gode råvarer er en sentral del av det norske reiselivsproduktet. Kvalifiserte kokker og servitører fungerer som viktige kultur- og tradisjonsformidlere i reiselivet, sier Myrstad.Også kokkelærlingene begynne å bli klare for helgens konkurranse.– Jeg kjenner ikke noe til nervene ennå, men regner med jeg får det snart eller på selve konkurransedagene. Jeg gleder meg til å reise, oppleve konkurransen og selvsagt prøve å vinne, sier .– Jeg begynner å kjenne litt på nervene nå, men håper at de vil være under kontroll under selve konkurransen, sier .Hun gleder seg til å se hva det norske og de andre lagene får til, og hvilken ulike retter som kommer frem fra de samme råvarene.– Kjente råvarer som kveite, sjøkreps, og kalveculotte hadde vært kjekt å få. Det er greit å ha jobbet eller i det miste ha hørt om råvarene fra før av. Det vil være til stor hjelp når vi skal sette opp menyen. Vi skal sette opp og lage en fireretters meny til 12 personer. Vi må kunne lage menyen med tanke på smaker, konsistenser, utseende, og tidsbruk.Både Toresen og Willard Bjørkvold er opptatt av at servitøryrket er mye mer enn å bære tallerkener og rydde bord.– Det handler aller mest om gjestebehandling og det å klare å forandre seg for hver gjest. Vi er selgere og skuespillere. Vår viktigste oppgave er at gjesten har det bra. Vi skal skape en opplevelse og en rød tråd gjennom matopplevelsen deres, sier Willard Bjørkvold.Under konkurransen i Trondheim skal lærlingene gjennom borddekking, serviettbretting, transjering, flambering, service og velge rett vin til maten som kokkene tilbereder.Begge lærlingene ble advart om helgejobbing, å måtte jobbe når andre har fri og lange dager da de valgte servitøryrket – men de har aldri angret.– Jeg tenker aldri at jeg heller ville vært gjest eller vært på fest når jeg er på jobb. Vi har det gøy på jobben. Dessuten har vi jo fri når andre er på jobb igjen, vi får unna viktige ærender på dagtid, vi får mange venner i samme bransje som derfor har fri når vi har fri. Det er mange fordeler vel å jobbe som servitør også. Det viktigste er å trives på jobb. Du må like stedet du jobber og de du jobber med, sier Toresen og Willard Bjørkvold.– Jeg håper de som følger med på Nordisk mesterskap ser hvor gøy det er å være servitør, sier Toresen. Her er direktelink til kanalen hvor konkurransen vil bli streamet:
Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlingerBrasserie FranceMathias ToresenFrida Willard BjørkvoldMarianne Myhre Sundalved å vinne NMNHO ReiselivVibeke MyrstadViktig matnasjonNervene under kontrollKim IamramArja PedersenMye mer enn å bære tallerkenerElsker servitøryrkethttp://www.twitch.tv/strindavgs
Powered by Labrador CMS