Restaurant

Kokk- og servitørlærlinger klare for norgescup

Publisert Sist oppdatert
– Vi øver om og om igjen og prøver å forsterke ferdighetene våre, sier kokkelærlingen . Fredag skal hun og 63 andre kokk- og servitørlærlinger i aksjon under i Stavanger.Lærlingene representerer lærebedrifter fra hele landet, som i Bodø, i Trondheim, i Gudbrandsdalen, i Larkollen og i Kristiansand.Det årlige norgesmesterskapet starter med semifinaler fredag morgen. 42 kokkelærlinger og 22 servitørlærlinger fordelt på 32 tomannslag skal kjempe om en billett til lørdagens finale. Seks kokkelag og seks servitørlag går videre til finalen. er som vanlig konkurransearena, mens premieutdelingen finner sted på lørdag kveld.Før det beste kokk- og servitørlaget blir kåret, skal alle lærlingene lage og servere mat med utgangspunkt i tildelte råvarer. De blir målt på tid, kvalitet, gjennomføring og smak. Blant årets ingredienser finner vi blant annet sei, svinevinger og patterand.I forkant av Norgescup terpes og trenes det iherdig rundt om i lærebedriftene.– Nå går det i masse øving på de menyene vi skal lage. Vi øver om og om igjen, og vi prøver å forsterke ferdighetene våre, både innen teknikk og smak. Det er mye pirk å rette på, men gøy er det uansett, sier (19) fra Stord, som er kokkelærling på i Haugesund.– Når vi forbereder oss, er det viktig å gå «all in». Vi trener stort sett hver dag, og det er mye organisering og planlegging som også må bli gjort. Det er også ekstremt viktig å jobbe rent og ryddig. Dette er noe dommerne ser mye på, og det kan koste oss mange poeng hvis det er rotete rundt oss og ingen struktur. Så vi må organisere alt av utstyr, kniver og oppbevaringsbokser, slik at alt har sin egen plass, og alt står i system, sier (19) fra Bjørkelangen i Akershus, som er kokkelærling på i Oslo., som er kokkelærling på i Bergen, forteller også om travle dager i forkant av mesterskapet.– Vi får god hjelp og veiledning dersom det trengs, og det er vi er veldig takknemlig for. Det skal jo sies at bransjen ikke står stille selv om vi må øve til Norgescup. Det er alltid mye å gjøre. Men vi øver så mye vi kan på fritiden og etter jobb, om det er mulig. Personlig bruker jeg også veldig mye av fritiden min på å se på kokkeprogrammer, for å hente mest mulig inspirasjon. Kokkeyrket er jo noe man aldri blir ferdig utlært i, og det finnes alltid noe nytt å lære. Det gjelder uansett om man er kokk eller lærling, sier Hantho.Norgescup for kokk- og servitørlærlinger arrangeres av og (NKL). , som organiserer 3000 reiselivsbedrifter landet rundt, er med som samarbeidspartner.– Mesterskapet er en viktig arena for å sette søkelyset på kokk- og servitørtalenter og hvilke muligheter som finnes i reiselivsnæringen. Å bli kokk og servitør kan også være en fin inngang til å drive en egen bedrift, der man kombinerer mat, opplevelser og overnatting i et marked som har økende interesse, ikke minst fra utenlandske gjester, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv.De fire kokk- og servitørlærlingene som går til topps i Norgescup, får representere Norge under i København i 19. til 21. april.Parallelt med Norgescup arrangeres .
Vanja KristineNorgescupRestaurant BjørkTo Rom og KjøkkenVianvangStøtvig HotelBønder i ByenJåttå videregående skoleScandic Stavanger Forus HotelVanja Kristine HølScandic MaritimRobert HaugenBrasserie FranceJoachim HanthoSøtt + Salt– Viktig arenaKokkenes MesterlaugRogalandNorges Kokkemesteres LandsforeningNHO ReiselivKristin Krohn DevoldNordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlingerNM i resepsjonsfag for lærlingerLes mer om Norgescup for kokk- og servitørlærlinger på Norgescup.comBilde:Elisabet Throne (t. v) og Caroline Wilson Iglebæk, kokkelærlinger på henholdsvis Restaurant Sjøhuset og Bønder i Byen i Kristiansand. Øverst til høyre: Sindre Iversen (t. v) og Andreas Gjuvsland, kokkelærlinger på Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll. Nederst til høyre: Vanja Kristine Høl Nilsen og Olve Akselsen, kokkelærlinger på Scandic Maritim i Haugesund.
Powered by Labrador CMS