Annonse

Kontantfritt reiseliv - bedrer både økonomi og omdømme


- Det er spennende at NHO Reiseliv har vedtatt å arbeide for et kontantfritt reiseliv, og ikke minst har vi nå sparket ballen over til myndighetene, som har bebreidet oss fordi vi ikke har ryddet opp i bransjen. Det ville vært veldig moro hvis reiselivsbransjen kunne bli den første bransjen i Norge som ble "helelektronisk", det ville vært en kjempeseier. Jeg tro dette blir et av de store spørsmålene i reiselivsbransjen fremover, sier Per Harald Fjellheim, leder av utvalget som står bak rapporten.

- Konsekvensanalysen "Et kontantfritt reiseliv" er et svar på mange politikeres krav om at bransjen må ta initiativ for å rydde opp blant de mange useriøse aktørene. For oss som jobber i hotellbransjen, kunne vi fjernet kontantene imorgen uten noen problemer. Det gjelder iallfall oss som ikke har noe særlig turisttrafikk. Mange av byhotellene har nok minimalt med kontanter i kassen. I hovedtrekk hadde det vært få problemer å fjerne kontanter på spisestedene også, men på barer og puber er det litt verre, fordi gjestene opplever kortbruk som mer utrygt og det gjør betalingen mindre effektiv.

Å fjerne kontantene er det jeg kaller et trippel kinderegg. For samfunnet vil det gi økte skatteinntekter i milliardklassen, en kostnadseffektiv fjerning av kriminalitet og et tryggere samfunn. For de ansatte i bransjen vil det gi tryggere arbeidsforhold, mer seriøse arbeidsgivere og fjerning av svart arbeide. For bedriftene vil det bety like konkurransevilkår, det fjerner svinn/klipping og gir enklere kontroll. Alt ialt resulterer dette i bedre omdømme for bransjen, sier Fjellheim.

Over 3 milliarder unndras

- Skattemyndighetene hevder at det unndras iallfall 3 milliarder kroner i bransjen, det aller meste skyldes bruken av kontanter. Milliarder går rett til kriminelle miljøer. Det er heller ikke lenge siden vi opplevde hotellran, noe som går direkte på resepsjonistenes og gjestenes sikkerhet. Samfunnsøkonomisk er det utvilsomt riktig å kutte ut kontantene i vår bransje. For ansatte vil det gi tryggere arbeidsforhold, og vi får silt ut de som ikke er seriøse, da ser de seg ikke tjent med å være i bransjen lenger, fordi de ikke har en kasse med "svarte penger" å ta av. Resultatet blir en renere, mer seriøs bransje. Konkurranseforholdene blir like, lovlydige bedrifter slipper å slåss mot de som betaler svart.

NHO Reiseliv gjorde et modig vedtak nå på landsmøtet da de vedtok å gå inn for et kontantfritt reiseliv, selv om det ikke ble satt noen tidsfrist. Selv om vi alle ikke løfter en finger, kommer det til å bli kontantfritt før eller senere, fordi kort- og fakturaandelen er så høy og kontantandelen så liten. Minibankene hadde en voldsom vekst for noen år siden, nå er de på vei nedover og anses idag for å være et mellomstadium på vei til fullstendig overgang til kort.

Det må jo være en feil når de 47% som ønsker å betale kontant på utestedene, først går til en minibank, setter inn kortet sitt og taster koden, deretter kommer de og betaler kontant hos oss, istedenfor å taste koden hos oss. Det er jo fullstendig bakvendt!

Jeg skulle gjerne sett dette gjennnomført i løpet av 2-3 år, men skjønner jo at det ikke er helt realistisk. Likevel utvikles teknologien så raskt at det ikke er så lett å spå om fremtidens betalingsmidler.

En fjerning av kontanter vil gi bransjen bedre omdømme og med et bedre omdømme er det lettere å få bedre rammebetingelser og mer kompetent arbeidskraft, man kommer kort og godt inn i en positiv sirkel, avslutter en entusiastisk Per Harald Fjellheim.

Foto:  Det ville vært veldig moro hvis reiselivsbransjen kunne bli den første bransjen i Norge som ble "helelektronisk", sier Per Harald Fjellheim, leder av utvalget som står bak rapporten.

Les hele artikkelen i juniutgaven av HRR.

 

Annonse
Annonse
Annonse