Full krangel om kutt av kostnader i Norwgian

Norwegian vil kutte kostnader - Pilotenes fagforening ber konsernledelsen se på egne bonuser

Bakgrunnen er at Norwegian truer med å legge ned basene i Trondheim og Stavanger dersom ikke ansatte går med på å blant annet jobbe 18 dager mer per år, uten ekstra betalt.

Publisert

Leder for Norwegian Pilot Union Alf Wilhelm Hansen tordner mot flyselskapet etter varslede kostnadsgrep, skriver E24.no.

– Vi er skuffet over oppførselen deres og oppfatter at de har forhåndsbestemt seg, og kaller oss inn til formaliteter. Det er et ultimatum og helt urimelig det de holder på med, sier han til E24 etter å ha vært i drøftelsesmøte fredag.

– Tiltakenes totalbeløp på rundt 35 millioner kroner er mye penger, sier han.

Han har en klar oppfordring:

– Hvis det går så dårlig burde kanskje ledelsen si fra seg bonusen og la mennesker ha et privatliv hvor de slipper å pendle til Oslo.

Konsernledelsen på 11 personer i Norwegian dro inn rundt 15 millioner kroner i bonus og andre fordeler i 2023. Da er ikke kjøpsrettigheter på aksjer regnet med. Totalt fikk ledelsen 44 millioner i lønn.

Avviser ultimatum

Kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Esben Tuman avviser at det er stilt ultimatum.

– Påstanden om at selskapet har stilt et ultimatum til de ansatte, stemmer ikke. Vi er for tiden i en dialog med fagforeningene. I denne drøftelsesprosessen har vi presentert de utfordringene vi står overfor, samt skissert mulige løsninger. Vi avventer nå fagforeningenes tilbakemeldinger på disse forslagene, sier han.

Alle muligheter er på bordet

De varslede kostnadsgrepene fra Norwegian kommer kort tid etter at det ble forhandlet frem nye lønnsavtaler for pilotene.

Hansen er klar på at han mener ledelsen nå ikke inviterer til reelle forhandlinger, og vurderer hva som blir neste skritt.

– Vi er heldigvis i et regulert land, så vi har noen muligheter.

– Rettslige skritt?

– Vi vurderer alle muligheter, men nå handler det om å ta vare på medlemmene, sier han.

Vil få ned kostnadene

Kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Esben Tuman har tidligere sagt at økte kostnader og svakere etterspørsel gjør at selskapet må ta grep.

– I likhet med mange andre flyselskap, er vi nødt til å se på hvordan vi kan holde kostnadene i alle delene av virksomheten så lave som mulig, sa Tuman torsdag.

På spørsmål om dette kommer til å føre til at folk mister jobben svarer han at veksten fremover vil avgjøre behovet for personell, men at de har som mål at denne prosessen skal kunne gjennomføres uten nedbemanninger.

Et slag i ansiktet

I forrige uke innleder Norwegian dialog med ansatte om planer for å få redusert kostnadene, og fredag ble innholdet i et brev sendt fra Norwegian Kabinforening til medlemmene omtalt.

Leder i Norwegian Kabinforening Rene-Charles Gustavsen freste mot Norwegian og kalte forslaget et slag i ansiktet.

Powered by Labrador CMS