Alicante er Spanias gastronomiske hovedstad 2025
Gjennom året vil Alicante bli et levende kulinarisk mekka, fylt med matfestivaler, gastronomiske ruter og arrangementer, som viser frem byens unike smaker. Fra de tradisjonelle risrettene – som arroz a banda og arroz con costra – til innovative retter inspirert av havet, fjellene og hagene rundt byen, lover Alicante å servere mat som både tilfredsstiller og overrasker ganen.
Tildelingen av tittelen er langt fra tilfeldig. Alicantes kjøkken kombinerer Middelhavets dype røtter med en moderne vri, og balanserer perfekt mellom tradisjon og kreativitet. Ris er uten tvil stjernen i showet – en ingrediens som dyrkes i området og som blir løftet til en kunstform. Enten du prøver en kremet arroz caldoso med hummer, eller en perfekt grillet arroz seco, får du servert smakfulle retter basert på ferske råvarer som fisk, sjømat, grønnsaker og førsteklasses kjøtt.
Men det stopper ikke ved risen! Byens gastronomiske arv inkluderer også søtsaker som den berømte nougaten fra Jijona, Alicante PDO-viner fra Monastrell og Moscatel-druer, og spesialiteter som granatepler fra Elche, dadler fra den historiske palmelunden og ikke minst all den ferske sjømaten. For ikke å glemme de ikoniske nyttårsdruene fra Vinalopó! Alicante byr på en rikdom av smaker som favner hele spekteret av Middelhavets spiskammer.
Spanias gastronomiske hovedstad – hva betyr det? Denne prestisjefylte tittelen, tildelt av det spanske forbundet for turismejournalister (FEPET) og det spanske hotell- og restaurantforbundet (FEHR), er en anerkjennelse av en bys kulinariske kvalitet og evne til å trekke til seg gastronomisk turisme. Hvert år får én utvalgt by muligheten til å sette sitt preg på ganene til besøkende, og Alicante er i år klar til å gripe denne sjansen.
Tidligere vinnere som Burgos, Toledo og Oviedo, har vist hvordan tradisjonelle spesialiteter kan forføre både lokale og internasjonale gjester. Nå er det Alicantes tur til å skinne, med et år fylt med begivenheter og opplevelser som hyller regionens gastronomiske storhet.
Smakfulle høydepunkter i 2025
Alicantes matkalender for 2025 lover opplevelser ingen matelsker kan gå glipp av. Arrangementer som Ruta del Tentempié, De Tapas por Alicante (tapas-rute), og La Millor Tapeta del Món (showcooking med tapas tilberedt av de beste kokkene i provinsen), vil forvandle byens gater til et festfyrverkeri av smaker. Samtidig vil Alicante Gastronómica-messen trekke oppmerksomhet fra hele verden, med konkurranser, som det nasjonale mesterskapet i potetomelett og Paco Torreblancas internasjonale pris for konditori.
Alicante er klar til å begeistre besøkende med sine smaker, kreativitet og kjærlighet til mat.