Barista serverer en frisk Matcha soda cocktail.

Helsebringende trend-drink

De siste månedene er en tradisjonsrik, japansk grønn te blitt oppdaget, spesielt av ungdommer som følger med på trendene. For en gangs skyld er det snakk om en svært sunn trend. Matcha kan drikkes både varm og iskald, og spises i riskaker eller iskrem.

Matcha er grønn te i pulverisert form. Det finmalte pulveret fremstilles ved å male bladene fra tebuskene. Tebuskene dekkes til med mørke presenninger i fire uker før innhøstingen, slik at bladene får mindre sollys. For å kompensere for dette danner bladene ekstra mye klorofyll, de får en mer intens grønnfarve og en mer søtlig smak.

I Japan regnes matcha som den tradisjonelle seremoni-teen, og den kalles «dronningen av grønn te». De dyreste variantene av matcha hentes fra toppen av tebusken, der de yngste bladene sitter. Matcha er en konsentrert form for grønn te, og man trenger derfor små mengder av pulveret for å lage te. Matcha-pulveret blandes med varmt vann, eller melk.

Antioksidant-bombe

Tebladene i grønn te varmebehandles direkte etter innhøstingen. Dette i motsetning til sort te, der man lar bladene visne i 20-40 timer etter at de er høstet, slik at de blir myke. Når man varmebehandler tebladene rett etter at de er plukket fra buskene, slik man gjør ved grønn te, beholder teen sin grønne farve, og man unngår at polyfenolene i teen blir ødelagt. Grønn te, og dermed matcha-te, er stappfull av antioksidanter. Mer spesifikt er den grønne teen spesielt rik på polyfenoler av typen katekiner. Siden matcha er en mer konsentrert form av grønn te, samt inneholder næringsstoffer fra hele tebladet, inneholder den mye mer antioksidanter og mer koffein enn man typisk finner i grønn te. Noen studier tyder på at grønn tes antioksidanter kan bidra til å avverge hjerte- og karsykdommer, forbedre tarmhelsen og øke stoffskiftet. Det gir også et jevnt løft av energi.

Matcha inneholder dobbelt så mye koffein som grønn te, men mindre enn kaffe. En kopp grønn te inneholder cirka 28 milligram koffein, mens 1 teskje matcha inneholder cirka 70 mg. En kopp kaffe inneholder minst 90 mg koffein.

Marked i vekst

Det globale markedet for matcha-baserte produkter anslås å være verdt rundt 4,24 milliarder dollar (NOK 47 mrd.) og kommer til å vokse rundt 53 % innen 2029, spår konsulentselskapet Business Research Company.

Matcha er stor på sosiale medier. Videoer merket #Matcha på TikTok har mer enn 15 milliarder visninger. Fans deler oppskrifter og lærer følgerne sine hvordan de skiller et matcha-pulver av høy kvalitet, fra et av lavere kvalitet.

Asia står i dag for mer enn 40 % av det globale matcha-forbruket. I tillegg til å selges i flasker, som iste og i ferdigblandede drinker, brukes pulveret i iskrem, kjeks og mochi (riskaker).

Kilder: Sunkost, The Economist

 

Powered by Labrador CMS