Klart for første internasjonale akevittdag

Norges eldste og mest ikoniske drikk vekker stadig mer nysgjerrighet over landegrensene. Søndag 13. april markeres den aller første globale akevittdagen, blant annet flere steder i New York og i Asia.

Publisert Sist oppdatert

I år markeres Akevittens dag 13. april for første gang i flere verdensdeler samtidig, og blir dermed til Verdens akevittdag. Den tradisjonsrike akevitten har i generasjoner vært en verdsatt del av norske høytider, men i moderne tid har akevitten både fått ny rolle og større utbredelse.

– Verdens akevittdag inviterer mennesker over hele verden til å bli bedre kjent med akevitten, og oppdage allsidigheten den tilbyr. Mange serverer fortsatt akevitten ren sammen med mat, men stadig flere får øynene opp for akevittens egenskaper som base i både innovative og enkle cocktails. Det finnes ingen regler, bare uendelige muligheter til å utforske og nyte akevitt, sier Anoras akevittambassadør, Atle Minothi.

Datoen for Verdens akevittdag, 13.april, er valgt til minne om den første dokumenterte referansen til akevitt. Den finnes i et brev fra 1531 fra den danske lensherren på Bergenhus festning, Eske Bille, som skrev til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Trondheim. Dagen har vært feiret i Norge i mange år allerede.

– Akevitt er en fantastisk base for cocktails, og fortjener en plass i barhyllen året rundt – ikke bare til julebord, sier Alexandra Tangen, som driver baren Kabin i New York.

Solid eksportvare

Bare de siste årene har antall akevitter i Norge økt fra en håndfull til over 400. Samtidig har akevitten blitt en snakkis som «det neste store» på den internasjonale barcenen, og stadig mer etterspurt og utbredt også over landegrensene. Anora er verdens største akevittprodusent, med over 75 ulike akevitter i Norge, og Lysholm Linie har blitt en solid eksportvare, med Danmark, Tyskland og USA som de største markedene.

Norsk akevitt er også introdusert i Asia, et marked der nordisk kultur har en høy stjerne. Gjennom den toneangivende baren Fuglen, feires den globale akevittdagen også i Jakarta, Seoul og Tokyo.

– Vi har jobbet med Linie-akevitten i mange år, og har introdusert den i det asiatiske markedet i form av cocktails. Akkurat nå er det en trend med norsk brunost i Korea og i forbindelse med World Aquavit Day lager vi en derfor en cocktail med nettopp norsk brunost og Linie. I Jakarta vrir vi det over til lokale råvarer og mikser Linie med durian, muskat og galangan, forteller Halvor Digernes fra Fuglen.

Økende interesse i New York

I New York skal Verdens akevittdag markeres både av den innflytelsesrike bartenderen Nico de Soto på Mace, av den anerkjente norske bartenderen Sondre Kasin på Undercote, og på Alexandra Tangens Kabin. Den nordisk-inspirerte cocktailbaren til Tangen i Soho, har raskt blitt et samlingssted for både skandinaver og New Yorkere som ønsker en smak av Norden i hjertet av Manhattan. Tangen forteller at amerikanere er nysgjerrige på akevitt og at responsen er veldig positiv, spesielt når den introduseres i kreative cocktails.

– Jeg har gått fra å se akevitt som en tradisjonell snaps til å forstå hvor anvendelig det er i moderne cocktailkultur. Akevitt er en fantastisk base for cocktails, og fortjener en plass i barhyllen året rundt – ikke bare til julebord!

Tangen sier det er en stor trend å ønske mer autentiske smaksopplevelser og unike ingredienser.

– Som håndverksprodukt og kvalitetsbrennevin med lang historie, stiller akevitt sterkt. Når folk først får smaken på det blir de ofte fans, fastslår Tangen.

Sondre Kasin forteller at akevitt fortsatt er et nytt fenomen for mange gjester i New York, men at bartenderne har sett en økende interesse de siste årene.

– Akevitt har en enorm rekkevidde i cocktails, så vi har introdusert det i både Martini-varianter og nordisk Piña Colada. Flere har fått en forståelse for hva akevitt er, og mange gjester ønsker å lære mer og utforske flere varianter, sier Kasin.

Powered by Labrador CMS