Klart for Norsk Akevittfestival

Gjøvik rigger seg for Norsk Akevittfestival fra 26.-28. september. På et drøyt tiår har det blitt en av landets største og viktigste møteplass for norsk matkultur, tett sammenvevd med akevittens rike historie.

Publisert

Om du var i tvil: Gjøvik er episenteret for akevitt. 99 prosent av norsk potetsprit lages på Gjøvik og herfra kommer også det som skulle bli Norges mest populære akevitt gjennom tidene. For nøyaktig 170 år siden gikk bøndene rundt Gjøvik sammen om å lage et eget brenneri for å sikre avsetning på poteter og korn. Etterhvert gikk de fra lokal produksjon til å ekspandere og dermed så Gammel Opland dagens lys.

 – Det er fantastisk å oppleve folkefest og liv i akevittens hovedstad. Gjøvik omfavner sin historie og det er gøy å se hvordan Akevittfestivalen setter byen på kartet. At akevittfestivalen nå tiltrekker seg over 30.000 mennesker er intet mindre enn imponerende, sier Atle Minothi, akevittambassadør i Anora.

 Siden oppstarten i 2011 har festivalen vært i kontinuerlig utvikling. Målet er fortsatt å formidle den rike mat- og drikkekulturen i Norge. Fjorårets suksess med Smakshallen i den verdenskjente Fjellhallen, videreføres i år. Det er blitt et unikt utstillingsvindu for akevitt med små og store produsenter. I Smakshallen kan du også oppleve NM i akevittcocktails, hvor målet å finne frem til Norges beste akevittcocktail.

 Ser mot fremtiden

I år byr festivalen ikke bare på smakfulle opplevelser, men også en ny satsing som ser mot fremtiden for kulinariske talenter.

– Vi ønsker i enda større grad å inkludere kokkeopplæringen som en del av festivalens videre utvikling. Sammen med fylket vil vi at etablerte kokker og unge talenter kan møtes for å bygge nettverk, skape karrieremuligheter, hente inspirasjon og få anerkjennelse i en festivalsetting, forteller Marianne Aashaug. Hun var en av initiativtakere til festivalen og festivalsjef på tredje året.

 Hele festivalen starter torsdag 26. september med Innlandet Cup for kokkelærlinger og reiselivslærlinger. Her skal fremtidens talenter innen norsk kokkekunst blant annet konkurrere om å lage den beste tre-retteren. Selvsagt skal akevitt være fremtredende element i minst én av rettene, og i hovedretten må lagene benytte anis og karve (akevittens krydder).

 

Powered by Labrador CMS