
Norges Beste Drikke skal kåres
Påmeldingsfristen er nå ute og 289 produkter fra 81 produsenter er klare for NM i Norges Beste Drikke. Finalen foregår den 11. mars i Oslo og det konkurreres i 10 kategorier. I år er også vin odlet på norsk druer med i kampen om pallplass.
– Formålet med å arrangere et NM i Norges Beste Drikke er å løfte frem det store og unike mangfoldet av norsk drikke på norske råvarer som har vokst frem de siste 10 årene. Norske drikkeprodukter vinner priser i utlandet, men kampen om markedsandelen her hjemme, er tøff. En konkurranse gir mulighet både til å synes og til å bygge nettverk blant andre produsenter, sier Bernt Bucher Johannessen. Han er daglig leder i Hanen, som for 10. gang står som arrangør.
Potensial til å bli et nytt vinland
– Vår ambisjon er å bidra til å øke markedsandelene til norsk drikke, både med og uten alkohol, i konkurransen mot importerte produkter. Sist år var issider med som en ny kategori. I år har vi opprettet en egen kategori for norsk druevin, her er syv spennende produkter påmeldt!
At det konkurreres i hele ti kategorier sier noe om hvilket fantastisk utvalg vi har. I dag kan en faktisk lage en velutrustet bar med kun norske produkter, understreker Bucher Johannessen.
– Med druevin som en egen kategori er vi kanskje i ferd med å så et frø til at Norge er et vinland om ti år? Det er et lyst og lett produkt i takt med det som fortsatt er trenden. Kanskje finnes det etter hvert nye interessante kategorier der som vi må løfte frem.
Fakta om NM i NBD
Norges Beste Drikke er en årlig nasjonal konkurranse for drikkeprodusenter som driver lokal foredling av norske råvarer til norsk drikke. Konkurransen har sitt utgangspunkt i fruktnæringen i Telemark, og ble etablert av Norsk Eplefest i 2009. For ti år siden tok Hanen over stafettpinnen som arrangør og drifter nå konkurransen.
Det konkurreres i følgende ti kategorier:
1. Sider
2. Issider
3. Eplemost
4. Fruktvin
5. Fruktbrennevin
6. Norsk øl
7. Mjød
8. Akevitt
9. Alkoholfri drikke
Og nytt i år: Druevin