Stiftelsen Norsk Gastronomi hedret med SelgNorge-prisen 2024
SelgNorge-prisen 2024 er tildelt Stiftelsen Norsk Gastronomi for deres betydningsfulle arbeid for å fremme norsk gastronomi, både nasjonalt og internasjonalt.
Stiftelsen Norsk Gastronomi, ved daglig leder Arne Sørvig, mottok prisen under NHO Reiselivs årskonferanse på Hamar 22. mai. Med SelgNorge-prisen ønsker NHO Reiseliv å hedre personer, bedrifter eller organisasjoner som har skapt positiv oppmerksomhet rundt Norge.
– Stiftelsen Norsk Gastronomi er som ‘Olympiatoppen’ for norske mesterkokker, og jobber med enere på tvers av generasjoner og rundt om i hele landet. Deres fokus på kompetanse, kvalitet og omdømme har skapt en positiv innvirkning på norsk gastronomi, både nasjonalt og internasjonalt. De har bidratt til utviklingen av måltidsturisme, styrket Norges posisjon som stolt matnasjon og fremmet Norge som en attraktiv reiselivdestinasjon, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.
Gastronomi som setter Norge på kartet
Juryens begrunnelse var blant annet at stiftelsen inspirerer og skaper en bredere samfunnsforståelse for verdien av gastronomi, gjennom å utvikle talent og løfte norske råvarer og kokkefaget. Stiftelsen fokus på å dele kunnskap og innsikt om mat og matlaging er med på å styrke norsk gastronomis omdømme.
– Jeg gleder meg over anerkjennelsen og den forankringen til reiselivet som denne prisen gir oss. Mye har skjedd innen restaurantleddet og det kommersielle måltidet de siste tyve årene, og jeg opplever at vi står i en utvikling som er utrolig spennende, sier Arne Sørvig.
Stiftelsen Norsk Gastronomi startet i 1987. Å sikre at norske kokker forblir verdensledende i verdens mest prestisjetunge kokkekonkurranse, Bocuse d’Or, er blant hovedmålene deres. Siden 2008 har Norge stått på pallen i hver Europafinale, og leder sammenlagt i verdensfinalen i antall pallplasser.
Trondheim var vertskap for årets Bocuse d’Or Europe, som samlet hele den Europeiske eliten av kokker til tre dagers gastronomisk fest. Et internasjonalt publikum og supportere fra alle deltagerlandene fulgte konkurransen, og fylte byens hoteller og restauranter.
– Å arrangere europafinalen i Trondheim var stort både for byen, regionen, men også for hele bransjen og den norske gastronomiens posisjon og rolle i Norge og ute i verden. Og vår egen Håvard Werkland tok bronse! Selv om vi i dag kanskje tar for gitt at vi i er i spissen i Bocuse d’Or globalt, så er det ikke noe som har kommet av seg selv. Det ligger et målrettet, systematisk arbeid bak det at Norge er blitt mestvinnende nasjon i verdens mest prestisjetunge kokkekonkurranse, sier Krohn Devold.