
Vinprodusenten i Sandefjord
– Vi lurte lenge på om vi skulle tørre. Å dyrke vindruer i Sandefjord hørtes altfor risikabelt ut, sier Cecilie Skjerven. For syv år siden tok hun og ektemannen Bjarne Trollås likevel mot til seg og kjøpte 1000 vinstokker. Nå stiller vinbøndene fra Grubbestad Gård i NM i Norges Beste Drikke.

Da ekteparet bestemte seg for å overta Bjarnes familiegård i 2001, besto driften av melkekyr og noe korn. Å fortsette med dyrehold, var imidlertid uaktuelt og 230 mål med korn, ville heller ikke være noe å satse på. Tankene kretset innom lavendel og dyrking av bær og blomster, før de til slutt bestemte å prøve seg på bringebær, - og druedyrking.
Spenstig valg
Det var en kjent vinimportør i Oslo som mente at beliggenheten var perfekt for vinstokker, forteller Bjarne. – Siden gården ligger på toppen av et ra med jorder som skråner nedover mot kysten, prøvde de stadig å overbevise oss om at vi hadde et perfekt utgangspunkt. Siden vi ikke klarte å lande hva vi skulle bruke jorden til, begynte vi etter noen år å sjekke nettet for vingårder i Sverige og Danmark. Til slutt dro vi på studietur til vingårder i Aalborg og Skåne. Der fikk vi et raust innblikk i hvordan det var å drive en druevingård såpass langt nord. Da vi så hvordan de hadde lykkes i et nærmest tilsvarende klima, burde det også gå an i Sandefjord. Samme år kjøpte vi 1000 stokker, hvorav 800 av sorten Solaris, som er en druetype utviklet i Tyskland for et mer nordisk klima
Helgardering
– Å bygge opp en vingård tar tid. For å sikre inntekt ved siden av, plantet vi også en bringebæråker, fortsetter Cecilie. – Året etter kjøpte vi ytterligere 5000 vinstokker, hvorav øvrige druesorter består av Rondo, Muscaris, Riesling og Chardonnay. Allerede etter to år prøvde vi oss på musserende vin etter champagnemetoden, forteller Bjarne. – Vi har startet i det stille og bygget opp en produksjon som nå utgjør musserende vin laget på druer, litt ulike typer hvitvin og noe rødt. Med oss på laget har vi en av Norges to enologer, Eirik Lund Andersen. Han har jobbet tett med oss hele veien og er en fantastisk veiviser, som er hundre prosent opptatt av at vi skal lykkes.
Besøksvirksomhet
I tillegg til vinproduksjon har ekteparet satset på besøksvirksomhet. Det opprinnelige fjøset er nå innredet til festlokale og kurs- og konferansevirksomhet. Her kan du også bestille en vinsmaking med guidet tur i drueåkeren og kjøpe med deg spiselige minner, som musserende bringebærvin fra gårdsbutikken. Ønsker du derimot å teste druevinen, som blant annet er med i årets NM i Norsk Drikke, må du ta turen til Vinmonopolet. – Foreløpig er det ikke lov å selge vin laget på druer andre steder enn der, men vi håper det også kan bli en lovendring på dette, slik vi har sett i Sverige, forsikrer Bjarne.
Nytes med andakt
– En annen utfordring er at vi heller ikke har lov til å fortelle om våre alkoholholdige produkter i egne sosiale medier, forteller Cecilie, som opprinnelig er utdannet innen markedsføring. – Vi har stor respekt for alkoholloven, men det er unektelig frustrerende at vi har tillatelse til å produsere alkoholholdig drikke på gården, uten at vi har lov til å nevne det selv i våre egne sosiale kanaler. Det er derfor flott at vi kan ta imot folk her, slik at de også kan se hvor mye fint det er som skjer ute i jordbrukssammenheng. Mange av våre besøkende er både kunnskapsrike og bereiste. Og musserende bobler slår an, forsikrer Bjarne og byr på smaksprøver både med bobler og av stillvin.
– Det var ikke først og fremst interessen for vin som gjorde at vi våget å satse, men ønsket om å skape et bærekraftig levebrød på gården. Drivkraften lå i å utvikle et kvalitetsprodukt og følge hele den grundige prosessen – fra dyrking og vinproduksjon, til konseptutvikling og markedsføring. Det har vært en bratt læringskurve, men vi ser at vi er på rett vei. Og en ting er sikkert, utbryter Cecilie, – etter å ha erfart hvor mye arbeid som skal til, nyter vi nå vin med nærmest en andektig følelse.
Grubbestad Gård produserer
- Musserende Solaris 2021
- Hvitvin på Solaris druer 2021
- «Karl Nefton» rødvin på Rondodruer 2023
- Musserende laget på bringebær
- «Fagerlin» musserende laget på haskap og eple 2024
- Haskap juice(alkoholfri)