1.Mer fleksibilitet i timebruk
Lovendringen innebærer blant annet at arbeidstagere får større mulighet til å jobbe mer i travle perioder mot å jobbe mindre i andre perioder.
– Det er svært positivt for reiselivet at vi får mer fleksible arbeidstidsregler. Veksten i reiselivsnæringen fører til stor etterspørsel etter arbeidskraft i ulike sesonger. Sesongen vi nå går inn i er et eksempel på det, og det er bra om det åpnes opp for at folk kan jobbe mer i de periodene det er bruk for det, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold (bildet).
- Ny adgang til midlertidige ansettelser i opptil ett år
Lovendringen åpner også for at bedrifter kan ansette midlertidig i opptil 12 måneder.
– Midlertidig ansettelser i ett år for å teste ut nye markedsmuligheter og produkter, øker både kreativiteten og innovasjonsviljen i reiselivsbedriftene. Det er også en mulighet til de som står utenfor arbeidslivet til å prøve seg. Mange av de midlertidig ansatte vil få tilbud om fast jobb etter et år, sier NHO Reiseliv-sjefen.
- Kan fortsatt ha midlertidige ansatte i opptil fire år i prosjekter
– Vi er glad for bedriftene fortsatt kan ha midlertidig ansatte i opptil fire år i prosjekter, før de har krav på fast ansettelse. Om denne adgangen forsvant, vil det hatt store negative konsekvenser for innovasjon og utvikling av for eksempel digitale løsninger. Dessverre ble adgangen til å ha midlertidige ansatte i vikariater redusert fra fire til tre år.
– Alt i alt tror vi endringene i arbeidsmiljøloven kan bidra til at norsk reiseliv blir mer effektivt og konkurransedyktig. Vi håper positive erfaringer med denne loven kan bringe oss enda lenger i retning ytterligere oppmyking ved senere revisjoner, sier Krohn Devold.