Annonse

Nordland vil kutte reiselivssamarbeidet i nord

Nordland trekker seg ut av reiselivssamarbeidet i nord. – Vi er målløse. Kuttet vil gjøre Nordland drastisk mindre synlig, sier styreleder Svenn Are Jenssen i NordNorsk Reiseliv AS, til NRK Nordland.

Fylkesrådet i Nordland la tirsdag frem sitt forslag til budsjett. Blant punktene på den omfattende kuttlisten på 50 millioner kroner, foreslår Ap, Sp, SV og KrF å kutte 9,5 millioner kroner til NordNorsk Reiseliv AS.

Nordland fylkeskommune eier NordNorsk Reiseliv sammen med de andre nordnorske fylkene. Nordland, Troms og Finnmark betaler like mye hver til reiselivsselskapet.

– Det er fantastiske muligheter i nord og det er her vi finner mange av de ressursene vi skal leve av i fremtiden, sa statsminister Erna Solberg i Narvik tirsdag. På den store konferansen Agenda Nord-Norge var næringsliv, politikere og andre samlet for å diskutere landsdelens fremtid.

– Det er kjempedårlig nyhet for reiselivssatsingen i Nord-Norge. Kuttet utgjør en tredel av vårt budsjett for 2020, sier Svenn Are Jenssen i NordNorsk Reiseliv til NRK.

– Det er et stort paradoks at denne nyheten kommer samme dag som Erna Solberg har snakket om hvor viktig reiselivsnæringen er for landsdelen, sier Jenssen.

Av det årlige budsjettet går det penger til markedsføring, utvikling av reiselivsprodukt, bidrag til små og mellomstore reiselivsbedrifter og kampanjer over hele verden.

Fylkesråd for kultur og næring i Troms, Sigrid Ina Simonsen (Ap) sier til avisen Nordlys at Troms ikke har planer om å kutte sin andel i selskapet.

– Dersom Troms og Finnmark står ved sine forpliktelser, vil dette stort sett gå ut over Nordland, tror Jenssen.

Nylig la NHO Reiseliv frem en rapport som viser at turistene legger igjen 1,4 mrd. i Lofoten og Vesterålen. Det er en vekst på 50 prosent i løpet av fem år.

Hotelldirektør Erik Taraldsen ved Thon Hotel Lofoten er også styremedlem i NordNorsk Reiseliv. Han forteller at han ble målløs da han hørte om kuttforslaget.

– Reiselivet har økt med 40 prosent de siste ti årene. Turisme er fremtiden i nord. Det er dette vi skal jobbe med. Da kan ikke fylkeskommunen komme og si at dette skal vi slutte med. Ifølge Taraldsen er det nordnorske turistsamarbeidet helt unikt.

– Alle andre fylker i landet misunner oss for det vi har fått til. At Nordland fylke velger å trekke seg ut av samarbeidet er nesten ikke til å tro i 2019. Kuttet vil få konsekvenser. Ikke først og fremst for spydspissene Tromsø og Lofoten. Bodø, Helgeland og andre steder som er i startgropa vil tape mest. Dette vil ta reiselivet noen steg tilbake. Hardt og brutalt, sier Taraldsen.

Nordnorsk Reiseliv skal neste uke møte fylkeskommunen og fylkesråd Ingelin Noresjø. – Hun har uttalt at hun ønsker å komme i dialog med oss. I den dialogen må det være en åpning som kan sikre fortsatt drift av selskapet, sier styreleder Svenn Are Jenssen.

 Foto: Arvid Samland/SMK

Annonse
Annonse
Annonse