Verdens beste ost, Le Gruyère AOP surchoix, er en modnet ost laget av rå kumelk som er fyldig med en litt smuldrete tekstur. Her er Joe Salonia og Dennis Kaser under prisutdelingen. Foto: Guild of Fine Food

Norge med gullkantet innsats under Oste-VM

Publisert: 4. november 2022 kl 09.56
Oppdatert: 20. november 2022 kl 14.26

­Det var stor spenning knyttet til finalen i går kveld på International Convention Center Wales, der 4.434 oster fra 42 land over hele verden konkurrerte mot hverandre, skriver arrangøren i en pressemelding.  

41 norske vinnere

Eggen Rørosblå er en premiert ost og har blant annet tatt NM-gull i 2021. 

Norge hadde totalt 41 vinnere som inkluderer 3 Super Golds, 8 gull, 11 sølv og 19 bronsepriser.

Til topps for Norge gikk Rørosblå, laget av Eggen Gardsysteri, en økologisk fast blåmuggost lagret i minst 6 måneder. Rørosblå er rik på smak og produseres i ostehjul på rundt 2 kilo og selges hel for oppdeling i butikk. Denne osten vant et Super Gold og ble tildelt pokalen for Beste norske ost, sponset av Meny.

Andre norske vinnere av Super Golds var blant annet Raudberg fra Himmelspannet AS, en pasteurisert økologisk kumelk-ost som er modnet i to uker.

Rød Ku fra Thorbjørnrud Ysteri AS ble også premiert med Super Golds. Denne osten er en halvmyk, vasket skall-ost som er modnet i 4-5 måneder og laget av kumelk.

Saken fortsetter under annonsen

Tine Norsk Chevre Naturell og Norvegia Reserve fikk gull i World Cheese Awards 2022. Foto: Tine

Det ble hele seks medaljer på Tine under årets Oste-VM i Wales. Norsk Chevre fra Haukeli og Norvegia Reserve fra Elnesvågen ble begge belønnet med gull.

I tillegg til to gullmedaljer, ble det bronsemedalje til Tine julebrunost fra Lom & Skjåk, Jarlsberg skorpefri fra Jæren, Norsk Sveitser Vellagret (9 måneder) og Norsk Alpeost (7 måneder) fra Elnesvågen.

Sveitsisk ost kåret til verdens beste ost

Osten Le Gruyère AOP surchoix, påmeldt av den sveitsiske ostemakeren Vorderfultigen og affineur Gourmino, tok hjem den høyeste utmerkelsen i årets konkurranse.

Le Gruyère AOP surchoix er en modnet ost laget av rå kumelk som er fyldig med en litt smuldrete tekstur. Den ble beskrevet som en «virkelig perfekt håndlaget ost, glatt i munnen og smelter på tungen» av superjurymedlemmet Christian Zuercher fra Mifroma.

John Farrand, administrerende direktør for Guild of Fine Food, arrangøren av World Cheese Awards, kommenterer:

Saken fortsetter under annonsen

– For en finale. Årets World Cheese Awards har vært en stor suksess og Wales har vært det perfekte lerretet for denne fargerike begivenheten. Vi har sett flere bidrag enn noen gang før, og det er flott å se en slik rekke stiler og regioner representert. Å krone Le Gruyère AOP surchoix som årets verdensmesterost er så velfortjent. Dommerne i lokalet i dag, våre osteeksperter fra hele verden, ble tydelig imponert over kvaliteten på osten og dedikasjonen ostemakerne viste.

– Jeg vil takke dommerne, sponsorene og partnerne våre, spesielt den walisiske regjeringen, for all deres støtte, for å hjelpe årets priser til å bli større og bedre enn noen gang før, og for å gi det globale ostesamfunnet en dag med velfortjent feiring.

Oste_VM 2022 i Wales

Gjennom bedømmelsesprosessen i årets konkurranse ble 4.434 oster til 98 supergull og deretter 16 finalister. Foto: Guild of Fine Food

World Cheese Awards 23 til Trondheim

Neste års utgave av World Cheese Awards finner sted i Trondheim. På årets festmiddag ønsket Per Olav Skurdal Hopsø fra Trøndelag landsstyre dommerne velkommen til Norge i oktober 2023.

Neste år samles verdens beste oster i Trondheim. Foto: Guild of Fine Food

 

Oster som representerte hver av deres ysterier, ble byttet mellom Per Olav Skurdal Hopsø og Lesley Griffiths, landsbygdsminister for den walisiske regjeringen, i en symbolsk gest som representerer overføringen mellom nåværende og fremtidige verter for World Cheese Awards.

Saken fortsetter under annonsen

Gjennom bedømmelsesprosessen i årets konkurranse ble 4.434 til 98 supergull og deretter 16 finalister.

Disse ostene ble videre bedømt av den internasjonale superjuryen, som inkluderte Cathy Strange fra Whole Foods Market (USA), Patricia Michelson fra La Fromagerie (Storbritannia), Denis Priimagi fra Cheese Kingdom (Ukraina) og Davide Fiori fra Luigi Guffanti 1876 ​​(Italia), som presenterte sine foretrukne oster live på World Cheese TV, før de kronet årets verdensmester i ost.