Den nye arenaen ved Oslo Spektrum får kapasitet til omtrent 3000 personer og vil gjøre Oslo til et naturlig førstevalg for enda flere nasjonale og internasjonale kongresser, konferanser og møteplasser.

Foto

LPO Arkitekter

Rekordresultat for Oslo Spektrum og NOVA Spektrum

Publisert: 5. februar 2024 kl 11.55
Oppdatert: 7. februar 2024 kl 10.02

­Gjennom fjoråret fikk stiftelsen også grønt lys for byggingen av det første høyhuset i Oslo på 30 år, med planlagt byggestart i løpet av 2025.

Stiftelsen NOVA Spektrum eier og driver Norges største møteplasser for næringsliv, kulturliv og organisasjonsliv i form av NOVA Spektrum (tidligere Norges Varemesse) og Oslo Spektrum i hovedstaden.

Etter to tøffe år med koronapandemi og arrangementsforbud i 2020 og 2021, pekte pilene oppover igjen i 2022. De ferske regnskapstallene for 2023 viser imidlertid at virksomheten virkelig fikk vind i seilene igjen gjennom fjoråret:

Stiftelsen NOVA Spektrum oppnådde en samlet omsetning på 578 millioner kroner i 2023, opp 6 prosent fra året før. Dette er stiftelsens beste omsetningsnivå noensinne.

Stiftelsens resultat etter driftsrelaterte kostnader (EBITDA) endte i 2023 på hele 103 millioner kroner. Dette er en forbedring på drøyt 12 millioner sammenlignet med året før, og stiftelsens nest beste resultat historisk. Samlet driftsresultat før skatt for 2023 endte på 55 millioner kroner.

NOVA Spektrum og Oslo Spektrum hadde tilsammen 123 større arrangement med drøyt 640.000 besøkende i 2023.

Administrerende direktør for Stiftelsen NOVA Spektrum, Gunn Helen Hagen, er svært fornøyd med de sterke resultatene for 2023, og mener det henger direkte sammen med den fysiske møteplassens betydning og viktighet i vår tid:

Saken fortsetter under annonsen

– Gjennom koronapandemien ble det spådd at de digitale og hybride møteplassene ville overta for mange av de fysiske møtene. Nå vet vi at denne spådommen ikke slo til, og at fysiske arrangement, konserter, show, utstillinger og events står sterkere enn noensinne. Vi har i mange år kunne se konserter på Youtube, men det er noe helt annet å se favorittartisten sammen med venner i et stort sosialt fellesskap med mange elleville fans tilstede samtidig.

Blant Osloregionens største spisesteder

En viktig driver bak den gode omsetningsveksten i 2023 er også den sterke satsningen på gode mat- og drikkeopplevelser. Gjennom fjoråret ble det solgt mat og drikke for hele 93 millioner på de to arenaene som Stiftelsen NOVA Spektrum eier og driver. NOVA Spektrum i Lillestrøm representerer et av Osoregionens største spisesteder, med ambisjoner om ytterligere vekst:

– Vårt mål er å bli enda bedre kjent for gode mat- og måltidsopplevelser i forbindelse med våre møteplasser. Samtidig er vår ambisjon å sørge for at maten blir en sentral og viktig del av opplevelsen i seg selv, og med dette gjør oss til en enda mer spennende og attraktiv arena for både besøkende, arrangører og andre. Vi er godt på vei, og ser allerede nå at satsningen på mat og drikke er med på å øke vår konkurransekraft. Dette blir også et prioritert satsningsområde i tiden som kommer, sier Hagen.

Sterk satsning på store arrangementer

En annen viktig årsak bak rekordomsetningen er at 2023 var et år med flere store arrangement, som tiltrakk seg mange besøkende og utstillere. Flere av disse arrangementene er egeneide møteplasser i regi av NOVA Spektrum, som eksempelvis Nor-Shipping med nærmere 900 utstillere og over 50.000 besøkende fra store deler av verden. Også UMAMI Arena, Camp Villmark og Oslo Motor Show i regi av NOVA Spektrum, hadde gode besøkstall i 2023. I tillegg var NOVA Spektrum og Oslo Spektrum også arena for en rekke arrangement i regi av eksterne arrangører.

Skal bli Nordens råeste møteplass

Saken fortsetter under annonsen

Stiftelsen NOVA Spektrum ønsker å videreutvikle sin virksomhet gjennom å etablere en helt ny sal som kan inneholde kongress- og kulturmøteplasser, og som tar form av et tilbygg til dagens Oslo Spektrum. Som del av planene inngår også et levende bygulv med utadrettet virksomhet og et nytt kontorbygg med over 1 000 kontorarbeidsplasser. Det nye kontorbygget har en planlagt høyde på drøyt 108 meter, tilsvarende dagens Oslo Plaza. Bystyret sa ja til planene våren 2023. Dette er det første positive vedtaket for høyhus i hovedstaden på 30 år.

– Vår ambisjon er å lage Nordens råeste møteplass for næringsliv, kulturliv og organisasjonsliv midt i hjertet av Oslo. Den nye arenaen har kapasitet til omtrent 3000 personer og vil gjøre Oslo til et naturlig førstevalg for enda flere nasjonale og internasjonale kongresser, konferanser og møteplasser. Bystyrets positive vedtak våren 2023 representerer en av historiens største milepæler for Stiftelsen NOVA Spektrum, og gir oss også muligheten til å fortsette arbeidet med å planlegge den nye storsatsningen frem mot forventet byggestart i 2025.