Fokus på turistskatt og inkludering i Arendal
Aldri før har det vært så mange arrangementer under Arendalsuka, med fullt hus på reiselivsdebattene.
– Dette har vært en av de beste Arendalsukene noensinne for reiselivsdebatter. Det har vært veldig mange gode og interessante debatter. Jeg synes det er ekstra gøy at våre debatter og arrangementer var så godt besøkt i år, siden det var ny rekord i antall arrangementer og derfor veldig mye spennende å velge i, sier kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv Merete Habberstad.
I fire dager har NHO Reiselivs utsendte satt reiselivets viktigste spørsmål på agendaen.
– Det er strategisk viktig for oss å være på Arendalsuka. Det gir oss mulighet til å bygge relasjoner med medlemmer og politikere. I år var det flere medlemsbedrifter som prioriterte å delta, og det er veldig bra. Det gir et bedre bilde av hva næringen betyr og av utfordringene vi står ovenfor, sier Habberstad.
Turistskatt
På flere av reiselivsdebattene var turistskatt tema. Næringsminister Cecilie Myrseth har varslet at hun kommer med et forslag til turistskatt i løpet av høsten. Vi sitter i innspurten på et ganske komplisert lovarbeid, sa Myrseth til E24 denne uken. I samme intervju varslet hun at det også vil komme en sertifiseringsordning for guider.
– Vi vet fortsatt ikke hvordan en turistskatt vil innrettes. Vi i NHO Reiseliv har hele tiden vært veldig tydelige på at vi ikke ønsker at turistskatt skal legges på hotell. Besøksbidrag må bidra til å løse det som er de reelle problemene og løse innbyggerfrustrasjonen. Og frustrasjonen handler ikke om for mange hotellgjester. Det er først om fremst cruise og bobiler som skaper frustrasjon, sier Habberstad.
Ønsker regulering av uregulerte deler av næringen
Habberstad møtte blant andre næringsminister Cecilie Myrseth til debatt om turistskatt i Arendal. I debatten var hun opptatt av å nyansere bildet næringsminister har gitt av at reiselivsnæringen ønsker seg om flere reguleringer.
– Vi ber ikke om reguleringer og om å få avgifter, men den regulerte delen av næringen ber om reguleringer av den uregulerte delen av reiselivet: Fricamping med bobil, telting, cruise og korttidsutleie som Airbnb. Vi ber om treffsikre løsninger som løser de reelle problemene, sa Habberstad, og fikk spontan applaus fra salen.
Urettferdig serveringsmoms
Turistskatt var også ett av temaene på debatten Reiselivet mot 2030 – i medvind fra Stortinget? I tillegg var panelet innom en rekke andre temaer, blant annet formueskatt og serveringsmoms.
– Avgiften på 25 prosent på matomsetning gjennom restaurant og spisesteder oppleves som himmelropende urettferdig og ganske uforståelig. Det er veldig vanskelig å finne logikken bak en så høy skattesats på akkurat matomsetning, som er skapt av en sektor som står for en så betydelig sysselsetting og verdiskapning, sa Arne Sørvig fra Stiftelsen Norsk Gastronomi under arrangementet.
Byråkrati og vanskelig regelverk
Reiseliv er en svært viktig inkluderingsnæring. I forrige uke kom tall fra NAV som viser at 685 000 personer mellom 20 og 66 år sto utenfor arbeid eller utdanning ved utgangen av 2023. Det tilsvarer 20 prosent av aldersgruppen, eller 1 av 5 i yrkesaktiv alder.
NHO Reiseliv deltok og var medansvarlig for to arrangementer med tema inkludering i Arendal. I debattene deltok også HR-direktør i Scandic Norge Elin Ekrol. Hun mener reiselivet kan bli en enda bedre inkluderingsbransje og var tydelig på hvor skoen trykket:
– Byråkrati og vanskelig regelverk er det største hindret for inkludering. NAV har mange dyktige medarbeidere, men det er for lite samhandling på tvers. Vi ønsker oss én strategisk kontakt i NAV, understreket hun.