Monolitten i Vigelandsparken

Nesten halvparten av oss skal på høstferie

Kulturreiser, storbyferier og gastronomiske opplevelser er blant trendene som preger nordmenns ferieplaner.

Publisert Sist oppdatert

En ny undersøkelse gjennomført av Ipsos  viser at nesten halvparten av oss planlegger å reise på ferie i høst. Det er litt flere enn i fjor, skriver NHO Reiseliv.

– Det er tydelig at nordmenn verdsetter opplevelser og avkobling, selv når økonomien er strammere. Mange ser på ferie som et nødvendig avbrekk fra hverdagen, og det er spesielt storbyferier i Norge som frister i år. Oslo seiler opp som høstens favorittreisemål, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Helårsdestinasjon

Hver fjerde nordmann som skal på ferie i Norge i høst, har planer om byferie. Oslo, Vestland og Trøndelag er fylkene flest nordmenn har planer om å reise til. Oslo troner øverst, og hele 29 prosent av de som skal på ferie i Norge, har planer om å besøke hovedstaden. Det er en solid økning fra i fjor.

– Storbyferie i Norge har blitt mer populært. Kortreiste ferier har blitt en stor trend, og vi ser at folk benytter seg av hele Norge året rundt, sier Devold.

Over halvparten av respondentene sier de skal besøke venner og familie. 1 av 5 skal delta i friluftsaktiviteter, like mange skal oppleve kultur og 1 av 10 skal nyte god mat og vin.

– Byene våre har et rikt tilbud av teater, konserter og museer. Særlig Oslo vil tiltrekke seg mange reisende denne høsten. Her kan de oppleve ikoniske attraksjoner som Operahuset, Vigelandsparken og spennende museer som Munchmuseet og Nasjonalmuseet. Bergen lokker med den vakre Bryggen, Fløibanen og akvariet. Trondheim og Trøndelag er også populært, kjent som europeisk gastronomiregion med restauranter som Fagn og Speilsalen på Britannia.

Økonomi påvirker ferievalg

Undersøkelsen ser nærmere på hvordan økte priser påvirker nordmenns ferieplaner. Omtrent halvparten sier den økonomiske situasjonen påvirker reiseplanene, enten ved at de endrer reiseplaner eller ved at de bruker mindre penger på selve reisen.

1 av 3 av de som skal på ferie, sier de skal tilbringe ferien i høst i Norge, mens 6 av 10 skal på ferie til utlandet. Seks prosent skal både til Norge og utlandet.

– Etter en sommer med mye dårlig vær er det ikke overraskende at mange nordmenn planlegger utenlandsferie i høst. Vi ser at noen søker seg til varmere strøk på denne tiden av året, og det er forståelig, sier Devold.

Powered by Labrador CMS