I 2027 åpner Fotografiska i det gamle Deichmanske-bygget, som en del av fotohuset Deich.

Oslo får ny turistattraksjon

Verdens ledende museum for moderne fotografi kommer til Norge.

Publisert

Fotografiska er blitt en publikumsfavoritt i Stockholm, New York, Berlin, Shanghai og Tallinn. I 2027 åpner Fotografiska i det gamle Deichmanske-bygget, som en del av fotohuset Deich.

  - Vi er utrolig stolte av å inkludere Oslo i Fotografiska-familien. Oslo er en kulturby på fremmarsj og Fotografiska vil passe perfekt inn i byens levende kunst- og kulturliv, sier Yoram Roth, styreleder for Fotografiska.

 Første Fotografiska åpnet i Stockholm i 2010, med utstillinger og arrangementer skapt for å underholde og utfordre. I dag er det et internasjonalt samlingspunkt for moderne fotografi og visuell kunst, med totalt fem museer på tre kontinenter.

 - Å være en del av Fotografiska betyr at norske fotografer i mye større grad vil kunne nå globalt og at vi også får store internasjonale navn til Oslo. Vi gleder oss enormt til å få museet til Deich og til å samarbeide med et team som ikke er redd for å bruke utestemme, sier Harald Møller, styreleder i Møller Eiendom og en av eierne av Møllersamlingen.

 Blander sjangre, kunst og underholdning

Fotografiska feirer fotografi som kunstform og foto som bidrag til nye perspektiver i samfunnsdebatten. De fem museene er levende kulturhus med et unikt univers av inspirasjon, interaktivitet og fargerike overraskelser.

- Hos oss er alle gjester, ikke «besøkende». Vi ønsker å skape helt spesielle øyeblikk for hver enkelt, med et bredt spekter av ulike opplevelser. Et besøk hos oss skal være gøy og engasjerende, men også tankevekkende, sier Yoram Roth.

 Fotografiska utvikler sine utstillinger i tett samarbeid med alt fra internasjonale stjernefotografer til lokale talenter. Sammen med kunstnerne utfordrer de etablerte sjangre og selve museumsformatet. Millioner av gjester har gjennom årene latt seg begeistre av lange åpningstider og et rikt program med foredrag, samtaler og sosiale sammenkomster.

 Fotografiska på norsk

I Oslo blir Fotografiska en del av fotohuset Deich, i det historiske biblioteksbygget på Hammersborg. Museet vil ha en egen museumsbutikk, bar og vinterhage og blir en sentral del av husets brede tilbud av restauranter, barer og møtesteder, alt med foto som ramme.

- Oslo får et helt hus dedikert til foto, med et museum i verdensklasse midt i hjertet av bygget. Vi opplever alle en daglig strøm av digitale bilder i hverdagen vår. Når et foto henger i en ramme på en vegg, gir det anledning til å stoppe opp og vie det litt mer tid og oppmerksomhet. Foto har en fantastisk evne til å formidle historier, underholde og utfordre oss - også i nåtid, sier Harald Møller.

 Allerede denne høsten kan du få en første smakebit på Fotografiska i Oslo. Fra 19. september kan du opplevet Fotografiska-utstillingen «The Echo Chamber» med den svenske stjernefotografen Erik Johansson på Nobels Fredssenter.

Powered by Labrador CMS