Brødrene Hovi vurderer å selge Beitostølen resort

Vil selge Beitostølen Resort

Brødrene Atle og Bjørnar Hovi vil selge Beitostølen Resort. Brødrene eier det meste av Beitostølen sentrum, i tillegg til skisenter, hytter, hoteller og utleieleiligheter.

Publisert Sist oppdatert

Det er en sjeldenhet at en familie kontrollerer en hel skiresort, slik brødrene Atle (54) og Bjørnar (49) Hovi gjør. Etter å ha investert mer enn 100 millioner kroner i lokalsamfunnet oppunder Jotunheimen de siste årene, har de kommet til at tiden er inne for å selge rubbel og bit, skriver DN.

Dermed kan det blir nye eiere som får ansvaret for en hel bygd med skianlegg, hoteller, kjøpesentre og utleieleiligheter 900 meter over havet. Med bare 360 innbyggere er Beitostølen like fullt en av Norges største turistdestinasjoner, med 300.000 gjestedøgn i 2023.

Salget kommer overraskende på mange. Hovi-familien har ikke bare investert penger, men også 60 år av familiens historie har forløpt i fjellbygda. Nå vil de at noen andre skal fortsette.

– Det er jo sånn at hverken broderen eller jeg har noen ny Hovi-generasjon som kan ta over dette. Så da har vi tenkt at tiden er inne for å selge, sier Atle Hovi.

– Men du har jo to barn?

– Ja, men de er bare 10 og 14, så det hadde i så fall blitt veldig lenge til, sier han.

Hovi sier det gjennom de siste 20 årene jevnlig har kommet forespørsler fra aktører som har vært interessert i å kjøpe Beitostølen Resort.

Snøsikkert

Med sin sentrale beliggenhet er Beito blitt en helårsdestinasjon, med alpint på vinteren, vårskikjøring i mai på Valdresflya og et naturlig utgangspunkt for fjellvandring over Besseggen eller toppturer til Rasle­tind 2105 meter over havet.

– Vi merker tydelig at snøsikkerheten her 900 meter over havet bidrar til økt pågang. Sist vinter opplevde vi at mange utenlandske gjester kom til oss i stedet for til Alpene. Jeg tror snøsikkerheten gjør oss ekstra interessant for potensielle kjøpere, sier Atle Hovi.

I prospektet fremgår det at brødrene har jobbet med en rekke utviklingsprosjekter som ikke er realisert, blant annet utvidelse av Radisson Blu Mountain Resort og en gondol mellom bygdas to skisentre på hver sin side av dalen.

Hovi sier det vil bli tatt en avgjørelse om fremtidig eierskap innen jul. Enten selger de eller så vil de drive det videre som i dag.

Startet i det små

I et intervju med Oppland Arbeiderblad fortalte brødrene selv hvordan Beitostølen Resort ble til:

– Pappa var skilærer i Skottland og Østerrike i to år tidlig på 60-tallet. Så kom han tilbake i 1965 med et skilt det sto «skiskole» på og plantet det i bånn av skibakken, fortalte brødrene.

«Han fikk kunder som ville lære, men de manglet alpinutstyr. Da kjøpte han komplett utstyr til damer og herrer og startet Skiutleie. Etter hvert fant han ut at de som skulle lære å stå på ski manglet skiklær – da åpnet han Sportsbutikk. Han bygde hytter og foretok over tid en rekke oppkjøp, slik som Bergo hotell, Beitostølen Høyfjellshotell, Beitostølen Skiheiser, Bitihorn hotell og det som nå er Radisson Blu Mountain Resort», fremgår det på selskapets hjemmeside. Pappa Steinar Hovi døde i 2013 og overlot Beito-imperiet til sønnene.

Brødrene har gjort betydelige investeringer de siste årene, noe som har lastet selskapene deres med over 250 millioner kroner i gjeld. Med flytende rente har de fått høyere finansieringskostnader i fanget. 2023 endte med et svært sjeldent underskudd på ti millioner kroner for Beitostølen Resort as.

– Det er ikke derfor vi selger. Både omsetningen og resultatene i vinter og også i sommer er rekordsterke. Svak krone gjør at pågangen fra utlandet er større enn noen gang. Så jeg tror timingen er god, sier han.

Ny eier kommer til dekket bord

I dag kan man ikke stoppe i Beitostølen uten å legge igjen penger til Hovi-familien.

Til vinteren kommer det blant annet nok et ukentlig charterfly fra Storbritannia, en dobling fra forrige vinter, med gjester som skal videre til blant annet Beitostølen.

– En ny eier vil komme til dekket bord. Til en straks 60 år gammel helårsdestinasjon med 1500 senger der vi har kontroll med hele verdikjeden. Og der alt er rustet opp. Og ikke minst med en dedikert stab med lang fartstid, sier Atle Hovi.

Til sammen anslår meglerhuset Nordhaven, som har i oppdrag å selge resorten, at det vil være leieinntekter fra de ulike eiendommene på over 100 millioner kroner i 2025.

Prisen de forventer er imidlertid ikke kjent. Hovi selv vil ikke si noe om verdien på Beitostølen.

Powered by Labrador CMS