Opplev vakre fosser, badeplasser og kulturminner i Etnedal

Publisert: 17. august 2022 kl 10.32
Oppdatert: 17. august 2022 kl 10.32

­Vi stilte noen spørsmål til kulturkonsulent i Etnedal kommune, Nina Espeseth Grønbrekk, om lokale severdigheter og kulturattraksjoner

Hvor lenge har du hatt jobben du har nå?

Siden januar 2018

Hva er den viktigste utfordringen du har i jobben for tiden?

Det er en utfordring å finne balansen mellom store overordna langtidsprosjekter og de "små" men betydningsfulle tiltakene i hverdagen.

Hvor i din kommune vil du anbefale et besøk?

Jeg vil anbefale en vandring på Den bergenske kongevegen, som du kan gå over Tonsåsen (gjerne med oppstart i Tonsbakken i nabokommunen Nord-Aurdal) og for eksempel ende opp på den tidligere skysstasjonen Blåflat gard i Etnedal. Blåflat var utgangspunktet for det som i dag er kommunesenteret Bruflat. Tidligere gikk kongevegen over tunet her, og mellom ca. 1800 og 1860 var det skysstasjon med hester, kost og losji her på Blåflat, for de som reiste på det som var hovedvegen mellom Bergen og Christiania. I 2021 overtok en lokal stiftelse eiendommen, som er i gang med å utvikle tunet og bygningene til en møteplass og kulturarena. Om det ikke er åpent når du kommer dit, er hagen en nydelig plass å sette seg for å spise matpakka og ta en pust i bakken. 

Saken fortsetter under annonsen

Kan du nevne tre andre steder, enten i ditt nærområde eller i den store verden som er verd et besøk?

Lundebrua, som sto ferdig som en del av den bergenske kongevegen i 1829, er Nord-Europas lengste tørrmurte steinhvelvbru, og freda. Den er et viktig landemerke og symbol for Etnedal. Langs elva Etna er det i tillegg mange perler, både fosser, kulturminner og badeplasser. Er du god i elvepadling er Etna et eldorado. Til slutt kan jeg nevne Steinsetbygda, nord i kommunen, som er definert som et nasjonalt og regionalt viktig kulturlandskap.

Er det en kulturopplevelse siste året du vil trekke fram?

Det har vært ganske langt mellom kulturopplevelsene i et år prega av pandemien, men jeg kan trekke fram den årlige folkemusikkfestivalen Hilme-stemnet, som har basen sin i og blant husa på Valdres Folkemuseum på Fagernes en uke i juli. På Hilme-stemnet er det både større og intime konsertscener, og muligheter for dans og kurs.

Hvis budsjettet for ditt felt hadde økt med 30 prosent, hva ville du brukt pengene til?

Flere ansatte og styrking av kompetansen på kulturfeltet.

Hva bør regjeringen satse på for å styrke kultur- og reiselivet?

Saken fortsetter under annonsen

Legge til rette for bærekraftig og miljøvennlig utvikling av feltet, og bidra til å gjøre oss i stand til å se helheten i samfunnsutviklinga, kulturlivet, natur og miljø. 

Hvis du må velge?
Espresso ✓ eller filterkaffe?
Musikk eller podcast? ✓ 
Tog ✓  eller fly?
Slalåm eller langrenn? ✓ 
Avis på papir ✓  eller avis på nett?
Dagens Næringsliv  eller Klassekampen? ✓ 
Lese bok ✓ eller høre bok? 
Sakprosa ✓ eller skjønnlitteratur?
Film på kino ✓  eller film hjemme? 
Ved sjøen eller på fjellet? ✓
Teater eller konsert?  ✓
Øl eller vin? ✓