Bilde av Oscarsborg og turistsjef Mari Bareksten. Foto: Paul Hughson

Oscarsborg - en idyllisk kystperle og Håøya - en av Oslofjordens vakreste øyer

Publisert: 2. august 2022 kl 11.40
Oppdatert: 2. august 2022 kl 11.43

Hvor lenge har du hatt jobben du har nå?

Jeg begynte som turistsjef i Frogn kommune 1.mars 2022.

Hva er den viktigste utfordringen du har i jobben for tiden?

I sommersesongen kan parkering i Drøbak sentrum være en utfordring. Vi jobber derfor blant annet med å gjøre besøkende klar over at de kan komme til både Drøbak og Oscarsborg med båt, en fin og bærekraftig måte å reise på samtidig som man får sightseeing i Oslofjorden på kjøpet. I sommer har den helelektriske katamaranen til The Fjords begynt å anløpe Drøbak og Oscarsborg fra Langkaia ved Operaen, i tillegg går Ruter-båten fra Aker Brygge.

Hvor i din kommune vil du anbefale et besøk?

Da vil jeg anbefale et besøk til Oscarsborg. En idyllisk kystperle hvor staselige festningsverk, underjordiske tunneler, kanoner med bibelske navn, en av landets mest populære gjestehavner og et helt unikt festningshotell setter stemningen for et kanonbra besøk med historisk sus. Her kan man bli med på en guidet vandring eller besøke det svært interessante festningsmuseet, med gratis inngang. Det er også både strender og badeplasser her, så pakk gjerne med både badetøy og piknikkurv. Båttransport fra både Oslo og Drøbak.  

Kan du nevne tre andre steder, enten i ditt nærområde eller i den store verden som er verd et besøk?

Saken fortsetter under annonsen

 

Da vil jeg trekke frem Drøbak sentrum, den fine bygda vår med vingården Bringebærlandet og Håøya, som er en av Oslofjordens mest idylliske øyer.

Den idylliske trehusbebyggelsen i Drøbak sentrum gjør at vi blir kalt «Norges nordligste sørlandsby». Her finner man den rolige og behagelige feriestemningen, hvor man ikke trenger å gjøre en verdens ting for å trives. Kjøpe en iskrem, spaser gjennom de koselige og blomstrende gatene eller la beina dingle fra bryggekanten. Det er noe helt annet enn Oslo, men samtidig så nærme hovedstaden. Det er også mange fine nisjebutikker og gallerier her – i tillegg er vi en av få byer i Norge som er søndagsåpne, hele året. Så mye at vi blir kalt Søndagsbyen! I sommer er det også mulig å bli med de dyktige guidene til Follo museum på en historisk Drøbakvandring hver søndag kl.14.00 fra Turistinformasjonen i båthavna. 

Frogn har også noen av landets mest produktive jordbruksarealer og er kjent for både gårdsbutikken til Tomter Mais, jordbærene til Jordbærbua og bringebærvinen til Bringebærlandet. En nyhet i sommer er at det nå er mulig å bli med på omvisning på gården til Bringebærlandet i kombinasjon med vinsmaking, 60 grader nord! Gården og bringebærrankene ligger veldig flott til og fra et av bringebærfeltene man besøker på omvisningen er det helt magisk utsikt!

Jeg vil også anbefale et besøk til en av Oslofjordens mest idylliske øyer, Håøya. Her kan man sette opp telt eller bo i en koselig kystledhytte som man booker gjennom Oslofjordens Friluftsråd, spise lokalprodusert geitost fra Håøya Naturverksted og bestige Oslofjordens høyeste punkt med panoramautsikt mot både Drøbak og Oscarsborg. Her skal jeg tilbringe deler av ferien min i sommer!

Er det en kulturopplevelse siste året du vil trekke frem?

 

Saken fortsetter under annonsen

Jeg har en 10 måneder gammel baby i hus, så det har ikke blitt så mange kulturopplevelser på meg det siste året. Men Drøbak har et stort og rikt kulturtilbud, med tre store festivaler om sommeren, i tillegg til OscarsborgOperaen i august. I tillegg vil jeg også trekke frem konsertserien «Sommerkonsertene i Drøbak» hver lørdag i Drøbak kirke frem til 6.august. Det er et håndplukket topplag av musikere som gjester sommerens konsertserie med et variert program fylt av klassiske perler, samtidsmusikk og jazz. Jeg har selv planer om å få med meg flere av disse arrangementene i sommer!

Hvis budsjettet ditt hadde økt med 30 %, hva ville du brukt pengene til?

Jeg ville satt av penger til å skilte Drøbak bedre – både til attraksjoner og til kyststier. I tillegg ville jeg arrangert flere interessante presseturer – ikke bare i sommersesongen, men hele året! Jeg ville også fortsette med å styrke destinasjonsutviklingen og profileringen av Frogns attraksjoner, både på nettsiden visitdrobakoscarsborg.no og sosiale medier @visitdrobakoscarsborg, en jobb vi er på god vei med å gjøre allerede!

Hva bør regjeringen gjøre for å styrke kultur- og reiselivet?

Jeg håper de fortsetter å jobbe for et mer bærekraftig reiseliv i alle ledd. Jeg ønsker også at det skal bli enklere og mer lønnsomt for hoteller og restauranter å velge lokale kortreise produkter. Jeg håper de også fortsetter arbeidet med å styrke Norges posisjon som kulturdestinasjon! Gode synergier mellom kultur og reiseliv bidrar til mer aktivitet, nærings- og stedsutvikling.

Hvis du må velge:
Espresso eller filterkaffe? 
Musikk ✓  eller podcast? 
Tog eller fly? ✓ 
Slalåm  eller langrenn? Snowboard ✓
Avis på papir eller avis på nett? ✓ 
Dagens Næringsliv eller Klassekampen? ✓ 
Lese bok  eller høre bok? ✓ 
Sakprosa ✓ eller skjønnlitteratur?
Film på kino ✓  eller film hjemme? 
Ved sjøen ✓  eller på fjellet?
Teater eller konsert? 
Øl  eller vin? 
Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – reiseliv