Alpinanlegget i Hafjell

Geir Olsen / NTB

Livsfarlig kjøring i alpinløypene etter stengetid

Publisert: 16. mars 2022 kl 10.32
Oppdatert: 16. mars 2022 kl 10.32

Nesten hver helg opplever norske alpinanlegg store og små ulykker relatert til kjøring i løypene etter stengetid.

Det var NRK som først omtalte saken.

– Dette er folk som enten er på vei hjem fra afterski, barn som aker i bakken eller andre hyttefolk som tar raskeste og enkleste vei hjem etter middagsbesøk.

Det sier markedssjef i selskapet Alpinco, Veslemøy Eineteig Wedum, eier av anleggene i Hafjell og Kvitfjell.

Etter stengetid jobbes det aktivt med tråkkemaskiner for å preparere alpinbakkene til dagen etter.

Flere steder sikres maskinene med stålvaiere som festes høyt oppe i anlegget eller i toppen av utforkjøringer. Dermed kan man kjøre nedover i svært bratt terreng.

Ski- og alpinanlegg skal i utgangspunktet forbindes med kos, trening og naturglede. Dersom man kommer i full fart mot en stålvaier kan det brått bli annerledes.

Saken fortsetter under annonsen

– Vaieren kan grave seg ned i snøen og derfor være vanskelig å se. Dersom man i verste fall treffer en vaier i høy hastighet blir den skarp som en kniv, sier Wedum og forsetter:

– For fire år siden var det en mann i 30-årene som kom utfor en ulykke i skianlegget etter stengetid. Han ble alvorlig skadd.

Hun har en klar oppfordring om holde seg til skikjøring på dagtid. Hun ser ingen grunn til å risikere liv og ta skiene fatt ned bakken etter stengetid, og legger til at det også er forbudt.

På spørsmål om de som bryter dette blir ilagt noen sanksjoner svarer hun at de ikke har gjort det til nå.

Men vi ber om at folk respekterer reglene våre. Ikke minst med hensyn til tråkkemaskinførerne. De er livredde for å støte på barn eller andre folk i bakken, som kan skape livstruende situasjoner. De vet aldri hva de kan få i «garnet».

Daglig leder Camilla Sylling Clausen i norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner deler samme opplevelse rundt problematikken.

Hun forteller om flere skilt som advarer og varsler mot denne type skikjøring utenfor åpningstidene.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er svært viktig for oss med sikkerhet. Dermed gjør vi det vi kan for å holde det så trygt som mulig, sier Sylling Clausen til TV 2.

Hun ønsker å unngå at gjester skal utsettes for alvorlige skader, eller dødsulykker i ski- og alpinanleggene.

I tillegg er hun opptatt av at tråkkemaskinførere skal få gjøre jobben sin i fred. Dette uten å trenge og måtte bekymre seg for å skade alpinister i løypene.

 

Ledige stillinger – reiseliv