Annonse
Norges første skihall Snø Oslo har ca. 300–500 gjester om dagen i sommer. Milliardanlegget i Lørenskog måtte stenge dørene pga koronapandemien Foto: Heiko Junge / NTB

Norges første innendørs skisenter har tapt 140 millioner på to år

Norges første innendørs skisenter åpnet i januar 2020 med Selvaag Gruppen og Stein Erik Hagen som største eiere. De to første årene endte med kraftig underskudd

– Fjoråret var svært krevende for SNØ. Det meste av virksomheten var coronastengt frem til sommerferien. Vi hadde derfor praktisk talt ingen inntekter første halvår, sier Helge Bonden, daglig leder i SNØ til Finansavisen.

Anlegget er på 36 000 kvadratmeter, tre nedfarter og over en kilometer med langrennsløyper. Første år i drift endte med drøyt 30 millioner kroner i omsetning og nærmere 70 millioner kroner i underskudd. Fjoråret endt med lignende tall. De to første driftsårene har dermed gitt et underskudd på cirka 140 millioner kroner.

– Pandemien bidro nok til lavere besøk enn normalt. Selv om vi reduserte våre kostnader så mye som mulig og fikk noe kompensasjon fra staten, dekker dette bare en mindre andel av vårt tap, sier Bonden.

Det kostet mer enn 3,5 milliarder å bygge anlegget. Selve ideen kom da Olav H. Selvaag var på treningsleir med datteren i Nederland.

-Vi er verdensmestere på ski og vi er i verdenstoppen når det gjelder å produsere snø. Så sender vi unge skiløpere til Nederland, et land som hverken har snø, fjell eller en skikultur. Det er jo helt idiotisk!» sa Selvaag til Finans­avisen for to år siden.

Snø har en næringskode som definerer selskapet til å være en fornøyelsespark. Dermed stengte anlegget dørene i sdesember, mens andre skianlegg holdt åpent.

– Næringskoden har skapt litt forvirring og ført til noen misforståelser, men det har vi ryddet opp i nå, sier Bonden.

Han forklarer at de derfor åpner igjen nå. De var kanskje litt vel forsiktig, men bedre å være for offensive når det gjelder smitteverntiltak, mener han.

Noe annet som påvirker situasjonen kraftig er de høye strømprisene.

– SNØ er et moderne bygg med gode energieffektive løsninger. Det er et såkalt plussbygg som betyr at vi leverer mer energi ut fra oss enn det vi bruker selv, men høye strømpriser øker likevel våre kostnader betydelig, slik det gjør for de fleste med dagens priser.

Ved utgangen av 2021 var det cirka 4000 medlemmer i Snø. De har som mål å doble antallet i år. Det var 50 000 besøkende i 2021.

På spørsmål om hvem som benytter anlegget svarer han at det hovedsakelig er privatpersoner, men også flere klubber og lag som trener der.

– Hvorfor skal jeg velge å dra til SNØ fremfor et av de store alpinanleggene, eller langrennsløypene i marka?

– Vi skal ikke erstatte gode skiopplevelser utendørs, men vi er et viktig supplement som er lett tilgjengelig og har stabile værforhold hver dag hele året. Opplevelsene ute blir enda bedre om du legger grunnlaget hos SNØ, avslutter daglig leder.

 

Annonse
Annonse
Annonse