Opplev vakker fjellnatur, Jernvinnemuseet og ikke minst den sjarmerende kafeen The Village Hovden

Publisert: 20. juni 2022 kl 09.29
Oppdatert: 20. juni 2022 kl 12.42

Hvor lenge har du hatt jobben du har nå

Siden 1. januar i år

Hva er den viktigste utfordringen du har i jobben for tiden?

Det er nok å finne finansieringsordninger for prosjektene vi har lyst til å igangsette, som skal bidra til å videreutvikle reisemålet – og som gir mulighet for langsiktighet.

Hvor i din kommune vil du anbefale et besøk?

Vi har 2 flotte turer som innebærer å gå i lange trapper i kommunen vår: Den ene er Byklestigen, som var et særdeles vanskelig og farlig parti på veien mellom Valle og Bykle, før det ble sprengt ut vei rundt fjellet i 1879. Trappa er restaurert og en fin liten tur med mye historie og et segn om en prest som skulle kreve inn kirkeskatt, som forsvant utfor stupet man må passere på stien… I dag går veien i tunell gjennom fjellet. https://www.visitnorway.no/reisemal/sorlandet/setesdal/listings-setesdal/byklestigen-gammel-ferdselsvei-2-km-t-r/16629/

Og så har vi Hovdenuten. Den mest karakteristiske fjelltoppen på Hovden, med 360 graders utsikt og gangavstand fra sentrum. Her ble det for 2 år siden igangsatt arbeid med å utbedre stien opp til toppen, ved å bygge Sherpatrapper. En flott rundtur både i terreng og med trapper. Prosjektet er støttet av flere instanser, for å kanalisere trafikk hit – fordi det ikke er noen som helst fare for å bevege seg inn i villreinens område, som er viktig at får gå mest mulig uforstyrret i mange andre deler av fjellområdene våre.  God trim og flott utsikt! https://hovden.com/nyhet/til-hovdenuten-pa-sherpasti/

Saken fortsetter under annonsen

Kan du nevne tre andre steder, enten i ditt nærområde eller i den store verden som er verdt et besøk?

Jeg besøker veldig gjerne det flotte alpinsenteret vårt! Det er et mellomstort, men kompakt og godt anlegg – med gode fasiliteter. Og i likhet med alt annet på Hovden, i gangavstand fra sentrum. Barna mine har hatt stor glede av Hovden-parken, som er et av Norges beste parkanlegg. Tusseland for de minste er også et flott tilbud. I tillegg kan man ta heisen til topps og gå i flotte langrennsøyper i høyfjellet med nydelig utsikt. Dette er nokså unikt! Og, ungene og jeg har syklet en del downhill i anlegget sommerstid, også en superflott familieaktivitet! Det utvikles stadig nye aktiviteter her, sommer som vinter – så mye bra på gang også.

Ellers er jeg glad i fotturer i fjellet. Det finnes uante mulighet for både korte og lange turer i området. Vi har snille fjell og med et sentrum som ligger på 800 m.o.h., er det bare en liten svipptur før man er oppe i skikkelig høyfjellsterreng. Med meg på tur er appen HIDDEN, som forteller meg om kulturminner «hvor enn jeg går». Et veldig godt verktøy for å orientere seg om historie og kulturminner, som gjøre turen mer interessant. Favoritten er en ettermiddagstur langs Børtemannsbekken. Trivelig sti langs rennende vann og fin natur – ikke lett å slå det!

Jeg besøker gjerne en kafe i det lille og kompakte sentrumet vårt. Her får man med seg det som skjer og kan nyte variert og god mat. Det er imponerende mange og gode spisesteder på Hovden, med tanke på at det er under 1000 fastboende i hele kommunen. Derav logoen vår; «Fjellbyen Hovden». I sesongen yrer det virkelig med liv – og igjen vil jeg trekke fram at det er gangavstand mellom overnatting og aktivitetstilbud, boligfeltene og ikke minst Hartevatn med Hegni friluftsområde, hvor den særegne kafe-geodomen The Village Hovden ligger. En liten oase både sommer og vinte. Her kan man også besøke Hovden Jernvinnemuseum, et digitalt og fint lite museum som forteller om hvordan storstilt jernutvinning foregikk i vikingtiden og mellomalderen, bygd rundt utgravde kulturminner som har ligget her i over nærmere 1000 år.

Er det en kulturopplevelse siste året du vil trekke frem?

Da tror jeg det må bli vandringen med Setesdal Sogelag fra Oveinang/Flateland til Rygnestadtunet (bygdetun, museum) i nabokommunen Valle. Jeg liker veldig godt å gå tur på steder med mye historie og flott natur – så dette var perfekt! Her er historie om gamle gravhauger (Kong Kos), gamle gårder og husmannsplasser, gammel intakt badstoge – og det flotte bygdemuseet Rygnestadtunet.

Hvis budsjettet ditt hadde økt med 30 %, hva ville du brukt pengene til?

Saken fortsetter under annonsen

Da tror jeg jeg ville initiert et samarbeid med kommunen om å tilrettelegge for en god arrangementsarena i Hegni friluftsområde, hvor vi skal arrangere marknad til høsten i regi av prosjektet Viking & Villrein. I samme slengen ville jeg ha fått rusta opp kulturstien som begynner her og går nordover langs Otra – med info om jernutvinningshistorien vår.

Hva bør regjeringen gjør for å styrke kultur- og reiselivet?

De burde ha mer fleksible støtteordninger til prosjekter. Det er ofte svært mange kriterier man må oppfylle, som hemmer gode prosjekter og gjør det er vanskelig å finansiere fellesgoder og interessante lokale prosjekter.

Hvis du må velge

Espresso eller filterkaffe? 

Musikk eller podcast? 

✓ Tog eller fly?

✓ Slalåm eller langrenn?

Avis på papir eller avis på nett? 

Dagens Næringsliv eller Klassekampen? 

✓ Lese bok eller høre bok?

Sakprosa eller skjønnlitteratur? 

Film på kino eller film hjemme

Ved sjøen eller på fjellet

✓ Teater eller konsert?

Øl eller vin

 

Ledige stillinger – reiseliv